Теми статей
Обрати теми

Оподаткування компенсації за користування комп’ютером працівника

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Оподаткування компенсації за користування комп’ютером працівника

 

Працівник передав підприємству в користування власний комп’ютер. Чи можна йому виплачувати компенсацію відповідно до ст. 125 Кодексу законів про працю? Якщо можна, то як оподатковується така компенсація?

(м. Дніпропетровськ)

 

Відповідно до

ст. 125 КЗпП працівники, які використовують свої інструменти для потреб підприємства, мають право на отримання компенсації за їх знос (амортизацію).

Слід зауважити, що в

КЗпП немає визначення поняття «інструменти». Тому важко судити, чи є комп’ютер для цілей ст. 125 КЗпП інструментом. Деякі фахівці вважають, що використання деяких предметів, зокрема автомобілів, виходить за межі цієї статті.

Проте фахівці податкових органів дотримуються іншої точки зору. Про це свідчать роз’яснення, надані в

листі ДПА в м. Києві від 09.11.2006 р. № 911/10/31-106, а також консультація в журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 42, з яких випливає, що за використання автомобіля працівника для цілей підприємства такому працівнику належить компенсація.

Тому, на нашу думку, у разі якщо підприємство використовує у своїх цілях комп’ютер працівника, такому працівнику може виплачуватися компенсація за його знос згідно зі

ст. 125 КЗпп.

Розмір і порядок виплати компенсації визначаються роботодавцем за узгодженням з працівником. Положення про можливість виплати компенсації може бути включено до колективного договору, що передбачено

ст. 13 КЗпП, або до трудового договору з працівником.

Для документального оформлення відносин щодо виплати компенсації працівник пише заяву, а роботодавець, у свою чергу, видає наказ про виплату компенсації працівнику за використання для цілей підприємства його особистого комп’ютера. У наказі зазначається строк, протягом якого використовуватиметься комп’ютер, а також розмір компенсації, що дорівнює сумі амортизації. Роботодавець самостійно визначає методи амортизації. На наш погляд, для розрахунку амортизації може використовуватися вартість придбання комп’ютера працівником, яка підтверджується відповідним документом (наприклад, товарним чеком), або акт експертної оцінки.

Сума компенсації, що виплачується працівнику, підлягає обкладенню податком з доходів фізичних осіб за ставкою 15 %. Звертаємо увагу, що при визначенні права на податкову соціальну пільгу сума компенсації не враховується, оскільки для цілей

Закону № 889 вона не є заробітною платою.

Згідно з

п.п. 8.1.2 Закону № 889 сума податку з доходів фізичних осіб підлягає сплаті до бюджету в день виплати доходу. Якщо компенсацію нараховано, але не виплачено, податок з доходів має бути сплачено протягом 30 днів, наступних за останнім днем звітного податкового місяця. У випадку, якщо компенсація виплачується працівнику готівкою з каси, суму податку з доходів має бути перераховано до бюджету протягом банківського дня, наступного за днем виплати доходу (п.п. 8.1.4 Закону № 889).

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ сума компенсації відображається з ознакою доходу «01».

Внески до фондів соціального страхування на суму компенсації не нараховуються і з неї не утримуються, оскільки така виплата не включається до фонду оплати праці згідно з

п. 3.22 Інструкції № 5.

Припустимо, що працівник апарату управління надав особистий комп’ютер у користування підприємству в липні — серпні 2007 року. Сума компенсації становить 80 грн. на місяць.

Відображення в бухгалтерському обліку операцій з нарахування та виплати компенсації за користування комп’ютером працівника наведемо в таблиці.

 


з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

дебет

кредит

1

Нараховано компенсацію за користування особистим комп’ютером працівника

92

663

80,00

2

Утримано податок з доходів фізичних осіб

663

641/ПДФО

12,00

3

Перераховано податок з доходів фізичних осіб

641/ПДФО

311

12,00

4

Виплачено компенсацію працівнику

663

301

68,00

 

Компенсацію, що виплачується працівнику за користування його комп’ютером, підприємство має право включати до складу валових витрат на підставі

п.п. 5.6.2 Закону про податок на прибуток.

Податковий розрахунок за формою № 1ДФ матиме такий вигляд.'

 

Фрагмент Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 3 квартал


з/п

Ідентифікаційний номер

Сума нарахованого доходу (грн. коп.)

Сума виплаченого доходу (грн., коп.)

Сума утриманого податку (грн., коп.)

Ознака доходу

Дата

Ознака подат. соц. пільги

Ознака (0, 1)

нарахованого

перерахованого

прийняття на роботу (дд/мм/рр рр)

звільнення з роботи (дд/мм/рррр)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

...

23

1742222732

160

00

160

00

24

00

24

00

01

...

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі