Теми статей
Обрати теми

Податок з доходів фізичних осіб утримується при виплаті винагороди фізичній особі — підряднику

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок з доходів фізичних осіб утримується при виплаті винагороди фізичній особі — підряднику

 

Фізична особа в липні 2007 року виконала для підприємства-замовника роботи за договором підряду. Акт виконаних робіт підписано лише у вересні 2007 року і в цьому ж місяці здійснено оплату робіт. В якому порядку в цьому випадку відбувається утримання податку з доходів фізичних осіб із суми винагороди?

(м. Дніпропетровськ)

 

Для відповіді на це запитання спочатку звернемося до

§ 1 глави 61 «Підряд» ЦКУ, яка встановлює загальні положення щодо виконання робіт за договором підряду.

Так, згідно з

ч. 1 ст. 846 ЦКУ строки виконання роботи або її окремих етапів установлюються в договорі підряду.

Замовник зобов’язаний прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду, оглянути її і в разі виявлення допущених у роботі відступів від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підряднику.

Якщо замовник

протягом одного місяця ухиляється від прийняття виконаної роботи, підрядник має право після дворазового попередження продати результат роботи, а суму виручки, з вирахуванням усіх належних підряднику платежів, унести на депозит нотаріуса на ім’я замовника, якщо інше не встановлено договором (ст. 853 ЦКУ).

Передача завершених робіт підрядником та прийняття їх замовником оформляються

актом приймання-передачі. У свою чергу, підписання цього документа є підставою для проведення остаточних розрахунків між сторонами.

У ситуації, коли договором не передбачено попередню оплату виконаної роботи або окремих її етапів,

замовник зобов’язаний сплатити підряднику обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в установлений строк або, за погодженням із замовником, — достроково. Вимагати виплату авансу підрядник має право лише у випадках і в розмірі, установлених договором (ст. 854 ЦКУ).

Щодо оподаткування сум, що належать підряднику, то в цій ситуації підприємство-замовник, яке є податковим агентом, зобов’язано утримати податок з доходів фізичних осіб

при виплаті винагороди фізичній особі — підряднику. Це пояснюється тим, що відповідно до п.п. 4.2.1 Закону № 889 виплати та винагороди, нараховані (виплачені) згідно з умовами цивільно-правового договору, включаються до складу загального місячного оподатковуваного доходу фізичної особи.

У зв’язку з цим податок з доходів фізичних осіб слід сплатити в такі строки:

— якщо виплата провадиться

через банк (за безготівковим розрахунком), податок підлягає сплаті до бюджету при виплаті винагороди підряднику єдиним платіжним документом (п.п. 8.1.2 Закону № 889);

— якщо дохід виплачується в

негрошовій формі або готівкою з виручки, податок перераховується до бюджету протягом банківського дня, наступного за днем такої виплати (п.п. 8.1.4 Закону № 889).

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі