Теми статей
Обрати теми

Роботи за договором підряду виконано фізичною особою: відображення в реєстрі отриманих та виданих податкових накладних необхідне

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Роботи за договором підряду виконано фізичною особою: відображення в реєстрі отриманих та виданих податкових накладних необхідне

 

Чи потрібно відображати в реєстрі отриманих та виданих податкових накладних операції з придбання робіт, виконаних на підставі договору підряду фізичною особою, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності?

(м. Вінниця)

 

Нагадаємо, що договір підряду є цивільно-правовим договором, взаємовідносини за яким регулюються цивільним правом.

За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням іншої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу (ст. 837 ЦКУ).

Виходячи із запитання, роботи за договором підряду виконано фізичною особою, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності, а отже, не зареєстрована платником ПДВ.

Згідно з п. 6 Порядку № 244 у реєстрі отриманих та виданих податкових накладних ураховуються операції з придбання товарів (послуг) з метою використання в господарській діяльності платника для здійснення операцій, що обкладаються ПДВ за ставкою 20 % або 0 %, звільнених від оподаткування і таких, що не є об’єктом оподаткування, а також тих, які не призначені для використання в господарській діяльності цього платника податку.

З п. 9.8 Порядку № 244 випливає, що операції з придбання робіт, виконаних за договором підряду, як операції з придбання в особи, не зареєстрованої платником ПДВ, мають відображатися в реєстрі. Підставою для занесення цих операцій до реєстру є або документ, що підтверджує оплату робіт, або акт виконаних робіт.

Щоб уникнути конфліктів з перевіряючими обережний платник податків внесе ці дані до реєстру. Адже загальновідомо, що податківці звіряють дані декларації з ПДВ, основою для складання якої є реєстр, і декларації з податку на прибуток.

З іншого боку, той же п. 9.8 Порядку № 244 дає можливість дійти й іншого висновку. Річ у тім, що в цьому пункті йдеться, зокрема, про операції з придбання товарів (послуг) та основних фондів у осіб, не зареєстрованих платниками ПДВ. А якщо за розшифруванням терміна «особа» звернемося до п. 1.2 Закону про ПДВ, то побачимо, що як особа, з точки зору цього Закону, розглядаються виключно:

— суб’єкт підприємницької діяльності, у тому числі підприємство з іноземними інвестиціями, незалежно від форми та часу внесення цих інвестицій;

— інша юридична особа, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності;

— фізична особа (громадянин, іноземний громадянин та особа без громадянства), яка здійснює діяльність, віднесену до підприємницької відповідно до законодавства, або імпортує товари на митну територію України;

— представництво нерезидента, що не має статусу юридичної особи.

Як бачимо, фізичних осіб, які не є суб’єктами підприємницької діяльності, у зазначеному переліку немає. Тому підстав для внесення до реєстру отриманих та виданих податкових накладних операцій з придбання робіт, виконаних за договором підряду, начебто немає. Отже, якщо ця інформація до реєстру не потрапила, дуже турбуватися не варто — цьому є пояснення.

Тим більше, що спеціальної відповідальності за порушення порядку ведення реєстру не передбачено. Щоправда, у разі невідповідності даних, які відображаються в деклараціях з ПДВ та з податку на прибуток, запитання в податківців усе ж таки можуть виникнути. І це порушення вже може класифікуватися як порушення порядку ведення податкового обліку, за яке відповідно до ст. 1631 КпАП застосовується адміністративний штраф у розмірі від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 до 170 грн.), а за повторні дії протягом року особою, яка вже притягалася до відповідальності на це саме порушення, — у розмірі від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 255 грн.).

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі