Теми статей
Обрати теми

Фізособа як засновник ТОВ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Фізособа як засновник ТОВ

 

Дві фізособи, одну з яких зареєстровано як фізичну особу — підприємця, планують створити товариство з обмеженою відповідальністю. Чи має (чи може) така фізособа виступати засновником як підприємець?

(м. Харків)

 

Створити таке ТОВ вона може, але діючи не як суб’єкт підприємницької діяльності, а в межах своєї цивільної дієздатності, як і будь-яка фізична особа, не обмежена в ній. Пояснимо чому.

ГКУ

серед суб’єктів господарювання називає господарські організації — юридичні особи, до яких належать і ТОВ, а також громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці (ч. 2 ст. 55 ГКУ). Як бачимо, фізична особа може взяти участь у господарській діяльності в одній із двох іпостасей — як засновник госптовариства** або зареєструвавшись підприємцем, але ніяк не об’єднуючи їх в одну. Підтверджує цей висновок і ст. 128 ГКУ.

** Слід зауважити, що Верховний Суд України, визнаючи можливість участі фізичної особи, зареєстрованої як підприємець, у складі засновників господарського товариства, але не як підприємця, а як простої фізособи, не відносить таку участь до форми здійснення підприємницької діяльності громадянином, як це робить ГКУ (див. Узагальнення судової практики вирішення спорів, пов’язаних із застосуванням Закону України «Про господарські товариства» в частині регулювання діяльності акціонерних товариств від 01.01.2004 р.).

Розуміючи, що такий аргумент може переконати не всіх, наведемо ще декілька.

Стаття 79 ГКУ серед суб’єктів, які можуть брати участь у створенні господарського товариства, називає юридичних осіб та громадян, цілком обґрунтовано не включаючи до цього переліку фізичних осіб — підприємців. Аналогічний склад учасників господарського товариства зазначено в ст. 114 ЦКУ та ст. 1 і 3 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII.

Непрямо висновок про те, що

фізична особа, зареєстрована як суб’єкт підприємницької діяльності, може бути засновником ТОВ тільки як фізична особа, а не як підприємець, підтверджується й вимогами до відомостей про засновників юрособи, які містяться в Єдиному державному реєстрі: у ньому закріплюються лише відомості про засновника як про фізособу (його ім’я, місце проживання, ідентифікаційний номер) (ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 01.07.2004 р. № 1952-IV).

Відповідно дохід, що одержується фізособою як засновником, уключатиметься до складу загального оподатковуваного доходу. Це не можна заперечувати, навіть якщо відкинути всі наведені нами вище аргументи, оскільки перебування у складі засновників ТОВ жодним чином не може охоплюватися підприємницькою діяльністю фізичної особи, яка зареєстрована підприємцем.

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі