Теми статей
Обрати теми

Щодо включення доплати за ранг державного службовця до розрахунку лікарняних

Редакція ПБО
Лист від 21.06.2007 р. № 394/020/153-07

Щодо включення доплати за ранг державного службовця до розрахунку лікарняних

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 21.06.2007 р. № 394/020/153-07

 

У Департаменті політики державного соціального страхування Міністерства праці та соціальної політики в межах компетенції розглянуто <...> лист щодо обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Відповідно до пунктів 7 — 9 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 № 1266, середня заробітна плата обчислюється виходячи з нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати (у тому числі в натуральній формі), які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб, в межах максимальної величини (граничної суми) заробітної плати (доходу), на які нараховуються страхові внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням.

Відповідно до п. 2.2.1 Інструкції зі статистики заробітної плати, яка розроблена відповідно до Закону України «Про оплату праці»,

доплата за ранг державного службовця належить до складу додаткової заробітної плати, тому вона повинна включатися до розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Заступник директора департаменту політики державного соціального страхування О. Постоюк



коментар редакції

Мінпраці нагадує: доплата за ранг включається до розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності

Як відомо, заробітна плата державних службовців складається з декількох складових (посадовий оклад,

доплата за ранг , інші доплати і надбавки). До фонду оплати праці сума доплати за ранг включається у складі додаткової заробітної плати, що прямо зазначено в п.п. 2.2.1 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5. Уся сума зарплати, у тому числі й доплата за ранг, обкладається податком з доходів фізичних осіб.

У зв’язку з цим

сума доплати за ранг державного службовця обкладається всіма внесками до соціальних фондів, у тому числі внесками до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Оскільки це так, то і до розрахунку середньої зарплати згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266, сума доплати за ранг також включається.

Висновок:

сума доплати за ранг державного службовця включається до розрахунку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі