Теми статей
Обрати теми

Щодо індексації грошових доходів громадян

Редакція ПБО
Лист від 15.03.2007 р. № 15/10/136-07

Щодо індексації грошових доходів громадян

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 15.03.2007 р. № 15/10/136-07

 

Департамент стратегії соціального розвитку Міністерства праці та соціальної політики України на <...> запит щодо індексації грошових доходів громадян повідомляє.

Відповідно до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (з урахуванням внесених змін постановою Кабінету Міністрів України від 17.05.2006 р. № 690), передбачено, що індексації підлягають доходи, які не мають разового характеру. До об’єктів індексації відноситься оплата праці працівників, що включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають

постійний характер.

Пунктом 5 Порядку визначено, що

лише у разі зростання грошових доходів населення місяць підвищення вважається базовим і індексація в цьому місяці не проводиться. Якщо відбулося зменшення доходу, то це не є підставою вважати місяць базовим.

При проведенні індексації доходів працівників, оплата праці яких провадиться за відрядно-преміальною системою, базовий місяць при обчисленні індексу споживчих цін слід визначати виходячи з тарифних ставок (окладів). Тобто

базовим місяцем слід вважати місяць підвищення тарифних ставок (окладів).

Зростання або зменшення грошових доходів в залежності від виробітку не вважається базовим і індексація доходів здійснюється в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб на загальних підставах

, визначених Порядком проведення індексації.

Директор Департаменту стратегії
соціального розвитку В. Латік



коментар редакції

Індексація заробітної плати при відрядно-преміальній оплаті праці

У листі, що коментується, Мінпраці ще раз зазначає, що в разі зменшення заробітної плати місяць, у якому це відбулося, не є базовим.

Крім того,

для працівників, заробітна плата яких нараховується за відрядно-преміальною формою оплати праці, базовим є місяць, у якому відбулося підвищення тарифних ставок. Зменшення чи збільшення зарплати працівника, яке відбувається залежно від його виробітку, не є підставою для припинення індексації такої зарплати. У такому разі місяць зміни загальної суми зарплати у зв’язку зі зміною виробітку працівника не є базовим, і відповідно зарплата підлягає індексації в загальному порядку.

Тетяна онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі