Теми статей
Обрати теми

Дохід, виплачений підприємцю за векселем, не обкладається податком з доходів фізичних осіб

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Дохід, виплачений підприємцю за векселем, не обкладається податком з доходів фізичних осіб

 

Фізична особа — підприємець, яка є платником єдиного податку, пред’явила підприємству А для оплати вексель, який раніше було видано цим підприємством підприємству Б. Чи необхідно в цій ситуації підприємству А утримувати податок з доходів фізичних осіб із суми, що належить до виплати підприємцю за таким векселем? Чи відображається ця сума у формі № 1ДФ?

(м. Харків)

 

Насамперед нагадаємо, що згідно зі

ст. 14 Закону № 3480 вексель — це цінний папір, який посвідчує безумовне грошове зобов’язання векселедавця або його наказ третій особі сплатити після настання строку платежу визначену суму власнику векселя (векселедержателю).

Відповідно до

ст. 3 Закону № 2374 зобов’язуватися та набувати права за переказними і простими векселями на території України можуть як юридичні, так і фізичні особи. При цьому переказні і прості векселі можуть видаватися винятково для оформлення грошового боргу за фактично поставлені товари, виконані роботи, надані послуги. А здійснення платежу за векселем на території України передбачено тільки в безготівковій формі (ст. 4 Закону № 2374).

Ситуація, коли вексель для оформлення грошового боргу за отриману продукцію (товари, роботи, послуги) пред’являє підприємець-єдиноподатник,

не суперечить Указу № 727. Отже, жодних обмежень щодо застосування векселів як способу розрахунків для фізосіб — платників єдиного податку не існує. На це звернула увагу ДПАУ в листі від 25.02.2003 р. № 792/М/17-0515 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2003, № 84).

У цьому випадку датою отримання фізособою-підприємцем доходу є дата оплати векселя векселедавцем (підприємством А). Саме в момент погашення векселя векселедавець за правилами

Закону № 889 набуває статусу податкового агента з необхідністю відображення виплачених сум у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ.

Правильно класифікувати виплату, здійснену на адресу пред’явника векселя, допоможуть документи, що підтверджують його підприємницький статус. Серед таких документів податківці зазначають, зокрема, свідоцтво, патент (див.

Податкове роз’яснення № 633).

У ситуації, що розглядається, підприємство-векселедавець має справу з фізособою — платником єдиного податку, доходи якого від здійснення видів діяльності, зазначених у свідоцтві про сплату єдиного податку, не обкладаються податком з доходів фізичних осіб згідно зі

ст. 6 Указу № 727.

Отже, якщо у свідоцтві такого підприємця вказано вид діяльності — операції з цінними паперами (що малоймовірно), тоді підприємству-векселедавцю слід підстрахуватися й отримати від підприємця

копії таких документів:

— свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця;

— свідоцтва про сплату єдиного податку;

— платіжних документів про сплату єдиного податку.

До речі, на наявності такого пакета документів представники ДПАУ наполягають постійно (див., зокрема,

листи від 04.07.2006 р. № 7291/6/17-0416, від 01.09.2006 р. № 9732/6/17-0716 і від 06.02.2007 р. № 2174/7/17-0717).

У цьому випадку інформація про здійснену виплату відображатиметься в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу 42 «Дохід, виплачений самозайнятій особі (ст. 4 Закону)».

Зовсім інакше розглядається зазначена виплата, якщо такий вид діяльності не вказано у свідоцтві (що скоріш за все і буде).

У таких умовах отримання векселя від фізособи класифікується відповідно до

п. 9.6 Закону № 889 як операція з інвестиційними активами.

Нагадаємо, що під

інвестиційними активами п.п. 9.6.7 Закону № 889 розуміє пакет цінних паперів чи корпоративні права, виражені в інших, ніж цінні папери, формах, випущені одним емітентом, а також банківські метали, придбані в банку, незалежно від місця їх подальшого продажу. У свою чергу, під терміном «пакет цінних паперів» розуміється окремий цінний папір чи сукупність ідентичних цінних паперів.

При цьому сума доходу від продажу інвестиційних активів (окремого цінного паперу)

не підлягає оподаткуванню при його виплаті (п.п. 9.6.8 Закону № 889), але фізособа зобов’язана самостійно включити суму такого доходу до складу свого оподатковуваного річного доходу та подати річну декларацію з податку з доходів фізичних осіб.

Підприємству-векселедавцю залишається лише відобразити виплачену суму в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу 15 «Дохід від операцій з інвестиційними активами (п.п. 4.2.13 ст. 4, п. 9.6 ст. 9 Закону)».

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі