Теми статей
Обрати теми

Щодо зарахування суми коштів від сплати єдиного податку в рахунок страхових внесків у разі переходу на загальну систему оподаткування

Редакція ПБО
Лист від 24.07.2007 р. № 03-28-1559

Щодо зарахування суми коштів від сплати єдиного податку в рахунок страхових внесків у разі переходу на загальну систему оподаткування

 

Лист виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 24.07.2007 р. № 03-28-1559

 

Розглянувши <...> запит щодо можливості зарахування суми коштів від сплати єдиного податку у рахунок страхових внесків страхувальника, який змінив систему оподаткування, повідомляємо.

1. Згідно із пунктом 5 статті 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996 господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені. Тобто якщо нарахування на фонд оплати праці здійснюються за минулі квартали поточного року, то вони

відображаються у тому місяці, у якому були здійснені нарахування. У Звіті про нараховані внески, перерахування та витрати, пов’язані з загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (далі — Звіт) за формою Ф4-ФСС з ТВП фонд оплати праці, на який нараховані страхові внески, відображається у таблиці II, а донараховані страхові внески (з 1 січня 2007 року — 1,5 % від суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників) — у таблиці III.А Звіту. Загальна сума страхових внесків (нарахованих і утриманих з початку року) проставляється у рядку 2 таблиці III Звіту.

У разі самостійного виявлення своєчасно не нарахованих і не сплачених

сум страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) страхувальник зобов’язаний не тільки донарахувати відповідні страхові внески, але також нарахувати пеню на всю суму недоїмки за весь період прострочки платежу, протягом п’яти робочих днів з дня виявлення помилки повідомити про це орган Фонду у письмовій формі та відобразити нараховану пеню у рядку 3.2 таблиці III Звіту у тому звітному періоді, коли помилку виявлено. Порядок виправлення помилок минулих звітних періодів у звітності страхувальників по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, затверджений постановою правління Фонду від 25.12.2003 р. № 123.

Штраф

за неповне перерахування страхових внесків до Фонду, передбачений статтею 30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240, у таких випадках не застосовується.

2. У разі переходу страхувальника із спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування

вбачаємо можливим кошти, які надійшли у поточному році на рахунок Фонду від сплати єдиного податку зарахувати в рахунок страхових внесків за період, з якого страхувальник перейшов на загальну систему оподаткування. Зазначену суму коштів (частку єдиного податку, що надійшла до Фонду) необхідно відобразити у рядку 15 таблиці III Звіту і одночасно надати письмове пояснення до органу Фонду за місцем обліку страхувальника. Рекомендуємо до пояснення додати копії платіжних доручень про перерахування підприємством єдиного податку за відповідний період.

Перший заступник директора Е. Ушаков



коментар редакції

Виправлення помилки при донарахуванні внесків на фонд оплати праці минулих періодів

У листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності роз’яснив такі два питання.

1. Порядок виправлення помилки при донарахуванні внесків на фонд оплати праці минулих періодів.

Ідеться про виправлення помилки такого характеру. В одному з минулих кварталів звітного року виплати працівнику було нараховано, але не обкладено внесками до Фонду страхування з тимчасової втрати працездатності. Як зазначено в листі, що коментується, сума такої виплати, яку не було обкладено внесками до Фонду страхування з тимчасової втрати працездатності, відображається в таблиці II ф. № Ф4-ФСС з ТВП

у складі фонду оплати праці того місяця, в якому виявлена і виправляється помилка. Сума донарахованих внесків відповідно відображається в таблиці III ф. № Ф4-ФСС з ТВП. За час прострочення сплати внесків нараховується пеня з розрахунку 120 % облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати. При цьому штраф у розмірі 50 % належних до сплати сум на страхувальника не накладається.

2. Зарахування частини єдиного податку в рахунок сплати внесків до Фонду страхування з тимчасової втрати працездатності.

Відомо, що платник єдиного податку (роботодавець), як юридична, так і фізична особа, звільняється від сплати внесків до Фонду страхування з тимчасової втрати працездатності в частині нарахувань (1,5 %). Це пов’язано з тим, що частина суми сплаченого єдиного податку (11 %) Держказначейством направляється на рахунки Фонду страхування з тимчасової втрати працездатності.

У листі, що коментується, Фонд страхування з тимчасової втрати працездатності зазначив таке. При переході страхувальника зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування вважаємо за можливе кошти, які надійшли в поточному році на рахунок Фонду від сплати єдиного податку, зарахувати в рахунок страхових внесків за період, з якого страхувальник перейшов на загальну систему оподаткування.

На жаль, з цього положення листа важко зробити однозначний висновок. Річ у тім: якщо йдеться про суми внесків, які надійшли до Фонду із суми єдиного податку, сплаченого за період, коли страхувальник перебував на єдиному податку, то зарахувати його в рахунок майбутніх нарахованих страхових внесків, коли страхувальник уже перебуває на загальній системі оподаткування, згідно з чинним законодавством не можна. Таке зарахування в принципі можливе тільки в тому разі якщо, наприклад, єдиний податок було сплачено наперед (як це роблять приватні підприємці), але надалі страхувальник перейшов на звичайну систему оподаткування. Тоді, звичайно, було б справедливим дозволити такому страхувальнику врахувати надмірно перераховану суму внесків до Фонду, яка надійшла як частина єдиного податку, у рахунок майбутніх нарахувань за таким соціальним внеском.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі