Теми статей
Обрати теми

Бюджетний облік. Як ураховувати заміну вікон, дверей та встановлення грат

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Як ураховувати заміну вікон, дверей та встановлення грат

 

Бюджетна установа планує провести поточний ремонт будівлі, у тому числі замінити вікна, двері, установити грати на деякі вікна. Вартість вікон, дверей та грат уключено до загальної вартості проведених робіт та перевищує 1000 грн. за одиницю без ПДВ.

Чи можна оплату за поточний ремонт провести за КЕКВ 1137?

Чи підлягає збільшенню вартість будівлі на вартість перелічених об’єктів або її можна віднести до видатків? Як таку операцію відобразити в бухгалтерському обліку установи?

 

Перш ніж відповісти на запитання, нагадаємо, що при розробленні кошторисної документації на проведення поточного ремонту бюджетні установи мають ураховувати вимоги

Державних будівельних норм України «Правила визначення вартості будівництва ДБН Д.1.1-1-2000» , затверджені наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 27.08.2000 р. № 174. Ці правила поширюються на підрядний, господарський та змішаний способи проведення ремонту.

При виконанні поточного ремонту сторонньою юридичною особою бюджетна установа має укласти з нею договір підряду, в якому застерігаються вид робіт, що виконуються, строки їх виконання, порядок розрахунків, права та обов’язки сторін. У договорі також зазначається, за рахунок якої сторони придбаватимуться витратні матеріали.

Результат проведених ремонтних робіт відображається у формі № КБ-2в «Акт приймання виконаних підрядних робіт», до якого додається відомість використаних для ремонту ресурсів. У цій відомості у складі матеріалів ураховуватимуться вікна, двері та грати.

Щодо коду економічної класифікації витрат зазначимо, що поточний ремонт має провадитися за КЕКВ 1137 «Поточний ремонт обладнання, інвентарю та будівель, технічне обслуговування обладнання». Так, відповідно до

Роз’яснень щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджених наказом Державного казначейства України від 04.11.2004 р. № 194, за цим кодом, зокрема, здійснюється поточний ремонт будівель, споруд, приміщень та прибудинкової території, які орендуються або перебувають на балансі. Також за цим КЕКВ здійснюється оплата витрат з монтажу дверних коробок, установлення дверей, вікон у разі проведення одиночних ремонтних робіт.

Облік необоротних активів у бюджетних установах та організаціях ведеться відповідно до

Інструкції з обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України від 17.07.2000 р. № 64 (далі — Інструкція № 64). Згідно з п. 1.16 Інструкції № 64 у випадках, не пов’язаних з дообладнанням, реконструкцією, модернізацією, витрати на поточний ремонт не збільшують вартість необоротних активів, а відносяться до видатків за відповідними кодами економічної класифікації.

У нашому випадку заміна вікон та дверей не додає нових властивостей будівлі, здійснюється тільки заміна елементів такої будівлі, що стали непридатними. Тому говорити про збільшення вартості будівлі на вартість нових вікон та дверей підстав немає. Така

вартість списується на фактичні видатки установи за КЕКВ 1137.

Що ж до встановлення грат на вікна, то тут ситуація інша. Пояснимо чому.

Грати, закріплені на вікнах, додають нових властивостей будівлі, дообладнують її, і водночас вони є конструктивно відокремленими предметами, що виконують самостійні функції. Очікуваний строк їх корисного використання (експлуатації) становить

понад один рік і вартість без податку на додану вартість та інших платежів перевищує 1000 грн. за одиницю (комплект). У зв’язку з цим виникає запитання: чи спричиняє встановлення грат збільшення вартості будівлі або грати є самостійним активом, який потрібно брати на облік? Відповідь на це запитання дає Держказначейство України в листі від 06.08.2007 р. № 3.4-08/1827, в якому робиться висновок, що закріплені на вікнах грати можуть обліковуватися як у складі будівлі, так і як окремі інвентарні об’єкти. Додамо, що аналогічно віконним гратам в обліку відображаються віконні ролети, оскільки мають схожі облікові характеристики.

Бюджетній установі необхідно самостійно визначити облікову політику щодо таких об’єктів. Якщо буде прийнято рішення про облік грат як окремих об’єктів основних фондів, то при проведенні інвентаризації (як мінімум щорічно) доведеться перевіряти їх наявність на вікнах.

Отже, робимо висновок: у разі

заміни необоротних активів, що входять до складу будівлі, вартість виконаних підрядних робіт, а також вартість матеріалів, використаних при проведенні ремонту, списується на видатки установи. У разі дообладнання, тобто додавання нових конструкцій, такі конструкції підлягають оприбуткуванню та обліковуються як окремі об’єкти або на їх вартість збільшується вартість будівлі.

Також звернемо увагу ще на один важливий момент. При демонтажі старих вікон та дверей утворюються відходи деревини, скла. Якщо комісія, призначена керівником установи, установить можливість використання таких матеріалів у подальшому (такі відходи може бути використано для проведення ремонтних робіт), необхідно провести їх оцінку та оприбуткувати. При цьому комісія визначає не тільки вартість таких відходів, але й їх кількість (як правило, у кубічних метрах, метрах квадратних чи штуках).

У разі оприбуткування відходів деревини чи скла бюджетній установі необхідно подати до органу Держказначейства довідку про надходження в натуральній формі.

Відобразимо операції з проведення поточного ремонту будівлі із заміною вікон, дверей та встановленням грат у бухгалтерському обліку.

 

№ з/п

Зміст операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Надійшли кошти на проведення поточного ремонту, у тому числі для заміни вікон, дверей та встановлення грат

321

701 (702)

88900

2

Оплачено роботи підрядній організації

675

321

88900

3

Списано на фактичні витрати вартість виконаних підрядних робіт (з урахуванням установлення вікон та дверей) на підставі акта виконаних робіт

801 (802)

675

75400

4

Оприбутковано грати

106

675

11250

Одночасно

801 (802)

401

11250

Списано суму ПДВ

801 (802)

675

2250

5

Оприбутковано відходи деревини в кількості
3 куб. м, отримані після демонтажу вікон та дверей

323

711

270

364

323

270

239

364

270

 

Олена ПАВЛЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі