Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Нова форма Податкового розрахунку резидента, що нараховує дивіденди платникам податку з доходів фізичних осіб, подається починаючи зі звітності за жовтень 2007 року

Редакція ПБО
Стаття

Нова форма Податкового розрахунку резидента, що нараховує дивіденди платникам податку з доходів фізичних осіб, подається починаючи зі звітності за жовтень 2007 року

 

Законом України від 22 травня 2003 року № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон № 889), зокрема підпунктом 9.3.3 пункту 9.3 статті 9 установлено, що резидент, який виплачує дивіденди платникам податку з доходів фізичних осіб, надає податковому органу у строки, установлені законом для місячного податкового періоду, податковий розрахунок.

У зв’язку з цим Державна податкова адміністрація України наказом від 4 грудня 2003 року № 586, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 19 січня 2003 року за № 70/8669 (далі — наказ ДПА України № 586), затвердила податковий розрахунок резидента, що виплачує дивіденди платникам податку з доходів фізичних осіб (далі — податковий розрахунок), який було узгоджено з Комітетом Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності.

Пунктом 2 статті 8 Закону України від 1 липня 2004 року № 1958-IV «Про внесення змін до Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон № 1958) було внесено зміни до підпункту 9.3.3 пункту 9.3 статті 9 Закону № 889, відповідно до яких резидент, що виплачує дивіденди платникам податку з доходів фізичних осіб, надає податковому органу у строки, установлені законом для місячного податкового періоду, податковий розрахунок про нараховані дивіденди.

Ураховуючи, що податковий розрахунок не змінювався, виникла необхідність розробки наказу ДПА України, який приведе форму податкового розрахунку у відповідність до змін, унесених до Закону № 889 Законом № 1958.

Тому Державною податковою адміністрацією України згідно зі статтею 8 Закону України від 1 липня 2004 року № 1958-IV «Про внесення змін до Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» розроблено наказ ДПА України від 3 жовтня 2007 року № 560 «Про внесення змін до форми податкового розрахунку резидента, що виплачує дивіденди платникам податку з доходів фізичних осіб», який узгоджено з Комітетом Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності, Міністерством фінансів України, Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва і зареєстровано в Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2007 року за № 1158/14425.

Нормативно-правові акти, які занесені до Державного реєстру, набирають чинності через 10 днів після їх реєстрації.

Нова форма розрахунку відрізняється від попередньої тим, що в назві форми слово «виплачує» замінено словом «нараховує», а в рядку розрахунку 01 слово «виплачено» замінено словом «нараховано».

Стосовно термінів, то згідно з підпунктом 9.3.3 Закону № 889 та підпунктом 4.1.4 Закону № 2181 розрахунок надається протягом 20 календарних днів, наступних за останнім днем звітного (податкового) місяця, у якому було нараховано дивіденди, тобто

вперше оновлена форма цього розрахунку подаватиметься в листопаді за жовтень 2007 року.

Окремо слід зазначити, що

за місяці, у яких дивіденди не нараховуються, розрахунок не надається.

Крім того, інформація про дивіденди повинна бути відображена у формі № 1ДФ (ознака доходу — «12», крім випадків, передбачених п.п. 4.3.17 Закону № 889).

Володимир Нестеренко,
 головний державний податковий інспектор Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі