Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Продаж основних фондів за готівку потребує придбання торгового патенту

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Продаж основних фондів за готівку потребує придбання торгового патенту

 

Виробниче підприємство, що реалізує власну продукцію за безготівковим розрахунком, вирішило продати своєму працівнику за готівку автомобіль, що значиться у складі основних фондів. Чи потрібно при здійсненні такого разового продажу придбавати торговий патент?

(м. Львів)

 

Почнемо з того, що відповідно до

Закону про патентування патентуванню підлягає будь-яка торговельна діяльність, що здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами в пунктах продажу товарів.

А під

торговельною діяльністю ст. 3 зазначеного Закону розуміє роздрібну та оптову торгівлю, діяльність у торговельно-виробничій (громадське харчування) сфері за готівкові кошти, інші готівкові платіжні засоби та з використанням кредитних карток.

За розшифруванням понять «оптова торгівля» і «роздрібна торгівля» є сенс звернутися до

Національного стандарту України «Роздрібна та оптова торгівля. Терміни та визначення понять», затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 08.06.2004 р. № 130 (ДСТУ 4303:2004).

Так,

оптова торгівля — це вид економічної діяльності у сфері товарообороту, що охоплює купівлю-продаж товарів за договорами поставки партіями для подальшого їх продажу кінцевому споживачу через роздрібну торгівлю або для виробничого споживання та надання пов’язаних із цим послуг.

Роздрібна торгівля

— це вид економічної діяльності у сфері товарообороту, що охоплює купівлю-продаж товарів кінцевому споживачу та надання йому торговельних послуг.

Інакше кажучи, при оптовій торгівлі товари придбавають для подальшого перепродажу, а у роздрібній — продають кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання.

Таким чином, якщо діяльність підприємства відповідає одній з ознак, а саме: продаж здійснюється у сфері роздрібної чи оптової торгівлі за готівкові кошти в пунктах продажу товарів, то для цього необхідно придбати патент.

У ситуації, що розглядається, операція з продажу підприємством автомобіля (об’єкта основних фондів), з точки зору

Закону про патентування, належить до роздрібної торгівлі. Адже цей Закон жодних винятків стосовно операцій з основними фондами не передбачає. Тому, на думку податківців, продаж основних фондів підприємства, якщо він здійснюється за готівкові кошти, слід супроводжувати придбанням торгового патенту. Обійтися без патенту можна лише тоді, якщо при оплаті товару покупець скористається послугами банку, тобто якщо оплата відбудеться в безготівковій формі (див. лист ДПА у м. Києві від 21.06.2004 р. № 697/10/31-105).

Слід застерегти, що тут не може бути застосована норма

ч. 10 ст. 3 Закону про патентування, яка дозволяє реалізовувати без торгового патенту продукцію власного виробництва працівникам, бо придбаний об’єкт основних фондів не можна вважати такою продукцією.

Утім, сміливим платникам податків зазначена вище позиція податківців, що

разовий продаж об’єкта основних фондів слід розглядати як торговельну діяльність, може здатися занадто категоричною.

Адже згаданий у запитанні автомобіль колись придбавався підприємством як

об’єкт основних фондів, а не з первісною метою подальшого його продажу. Тож такий разовий продаж не може класифікуватися як торговельна діяльність, а отже, і вимога щодо придбання патенту при здійсненні такої операції не є обов’язковою.

До того ж в аргументації податкових органів є слабке місце. Вони посилаються на те, що патентуванню підлягає торговельна діяльність, здійснювана суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами не абиде, а

в пунктах продажу товарів (ст. 3 Закону про патентування). Однак зазначеним Законом надано вичерпний перелік пунктів продажу товарів, до яких віднесено лише:

— магазини та інші торговельні точки, що розташовані в окремих приміщеннях, будівлях або їх частинах і мають торговельний зал для покупців або використовують для торгівлі його частину;

— кіоски, палатки та інші малі архітектурні форми, що займають окремі приміщення, але не мають вбудованого торговельного залу для покупців;

— автомагазини, розвозки та інші види пересувної торговельної мережі;

— лотки, прилавки та інші види торговельних точок у відведених для торговельної діяльності місцях, крім лотків, прилавків, наданих в оренду суб’єктам підприємницької діяльності — фізичним особам, що знаходяться в межах спеціалізованих підприємств сфери торгівлі — ринків усіх форм власності;

— стаціонарні, малогабаритні та пересувні автозаправні станції, заправні пункти, що здійснюють торгівлю нафтопродуктами і скрапленим газом;

— фабрики-кухні, фабрики-заготівельні, їдальні, ресторани, кафе, закусочні, бари, буфети, відкриті літні майданчики, кіоски та інші пункти громадського харчування;

— оптові бази, склади-магазини чи інші приміщення, що використовуються для здійснення оптової торгівлі за готівкові кошти, інші готівкові платіжні засоби та з використанням кредитних карток.

Як бачимо, разовий продаж об’єкта основних фондів ніяк не ув’язується з жодним із зазначених пунктів продажу, а отже, не може належати ні до роздробу, ні до опту (ні тим більше до громадського харчування).

Певну підтримку в цьому питанні може надати позиція Комітету ВР з питань фінансів і банківської діяльності, викладена в

листі від 23.12.2002 р. № 06-10/685, де зазначено: якщо діяльність підприємства не була систематичною, не передбачала отримання прибутку і реалізація цінностей здійснювалася з виробничих складів підприємства, що не є пунктами продажу, виключний перелік яких зазначено в Законі про патентування, підприємство може здійснювати таку діяльність без придбання торгового патенту.

Ще більшої впевненості може надати консультація відповідальних фахівців ДПАУ, опублікована в журналі «Вісник податкової служби України», 2004, № 22, де зазначено, що

несистематичний (разовий) продаж матеріалів торгівлею не є і придбання патенту не потребує.

Для тих же, хто не хоче суперечок із перевіряючими, найменш болісний варіант у подібних ситуаціях — здійснення платежів шляхом унесення грошових коштів покупцем до каси банку для подальшого перерахування на поточний рахунок продавця. Цей варіант допоможе продавцю почувати себе спокійно і зекономити гроші на патенті, та і для покупця він не дуже складний.

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі