Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Патенти в комісійній торгівлі

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Патенти в комісійній торгівлі

 

Підприємство-комітент передало товар на реалізацію підприємству-комісіонеру. Розрахунки між сторонами договору провадитимуться в готівковій формі. Хто в цьому випадку має придбавати торговий патент?

(м. Донецьк)

 

Як відомо, патентуванню підлягає

торговельна діяльність за готівкові кошти (див. ст. 1 Закону про патентування). При цьому під торговельною діяльністю в цілях патентування розуміється роздрібна та оптова торгівля, діяльність у торговельно-виробничій сфері (громадське харчування) за готівкові кошти, інші готівкові платіжні засоби та з використанням кредитних карток (ч. 2 ст. 3 Закону про патентування). А торговий патент є державним свідоцтвом, що засвідчує право суб’єкта підприємницької діяльності або його структурного (відокремленого) підрозділу займатися видами підприємницької діяльності, що патентуються.

Отже, щоб відповісти на запитання, кому потрібен патент при комісійній торгівлі, необхідно з’ясувати, чия діяльність (комітента чи комісіонера) підпадає під діяльність, що підлягає патентуванню.

Згідно зі

ст. 1011 ЦКУ за договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов’язується за дорученням іншої сторони (комітента) за плату вчинити один або декілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента. Отже, за договором комісії комітент передає товари на реалізацію комісіонеру. А безпосередню реалізацію таких товарів, причому вже від свого імені, здійснює комісіонер.

Виходить, що торговельну діяльність за готівкові кошти в пунктах продажу товарів здійснює саме

комісіонер. Підтвердженням того, що саме комісіонер здійснює торговельну діяльність (роздрібну торгівлю), може бути, зокрема, лист Держкомстату України від 05.05.2005 р. № 08/1-1-3/47. У цьому листі Держкомстат, посилаючись на норми КВЕД та керуючись положеннями цього Класифікатора (на сьогодні — це Класифікатор ДК 009:2005), роз’яснював, що посередницька діяльність у роздрібній торгівлі окремо не виділяється, а є торгівлею і класифікується у відповідних підкласах розділу 52 «Роздрібна торгівля; ремонт побутових виробів та предметів особистого вжитку» КВЕД залежно від виду товару (товарної групи), що реалізується, а також місця здійснення торгівлі.

Отже,

оскільки саме комісіонер у цьому випадку здійснює роздрібну торгівлю, то саме він і повинен придбавати торговий патент.

Зрозуміло, якщо розрахунки комісіонера з покупцями здійснюються

в безготівковій формі, то торговий патент комісіонеру не потрібен.

Щодо комітента, то його діяльність

не підпадає під визначення торговельної діяльності згідно із Законом про патентування (комітент не здійснює в цьому випадку роздрібну торгівлю за готівкові кошти), у зв’язку з цим придбання торгового патенту не потрібно. Крім того, комітенту не потрібно придбавати торговий патент і при прийманні від комісіонера готівкових грошових коштів за проданий товар, оскільки ця операція не відповідає визначенню торговельної діяльності.

Разом з цим варто згадати про вимоги

абзацу другого п. 5.8 Правил № 37, в яких зазначається, що грошові кошти за продані товари, прийняті на комісію від юридичної особи, перераховуються на його (комітента) рахунок у банку.

Водночас нагадаємо, що, на думку НБУ, комісіонер — юридична особа

може розрахуватися готівкою з комітентом — юридичною особою, виконуючи свої договірні зобов’язання за прийняті на комісію та реалізовані товари, у межах установленої суми — 10000 грн. (див. лист від 26.06.2003 р. № 11-113/1424).

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі