Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Роздрібна торгівля та надання побутових послуг в одному пункті продажу: необхідні два торгові патенти

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Роздрібна торгівля та надання побутових послуг в одному пункті продажу: необхідні два торгові патенти

 

Підприємство провадить діяльність з продажу ювелірних виробів покупцям за готівку, а також здійснює ремонт таких виробів. Скільки торгових патентів повинне придбавати підприємство для здійснення зазначених видів діяльності?

(м. Вінниця)

 

Порядок патентування торговельної діяльності та діяльності з надання побутових послуг, що здійснюються суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами, визначено

Законом про патентування.

Так, згідно зі

ст. 3 зазначеного Закону патентуванню підлягає торговельна діяльність, що здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами в пунктах продажу товарів.

Під торговельною діяльністю в

Законі про патентування розуміється роздрібна та оптова торгівля, діяльність в торговельно-виробничій сфері (громадське харчування) за готівкові кошти, інші готівкові платіжні засоби та з використанням кредитних карток. Отже, для реалізації ювелірних виробів за готівку підприємство має придбати торговий патент.

Відповідно до

ст. 31 цього Закону патентуванню підлягає діяльність з надання побутових послуг, яка здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами як в окремих приміщеннях, будівлях, їх частинах, так і поза їх межами.

При цьому під побутовими послугами розуміється діяльність, пов’язана з наданням платних послуг для задоволення особистих потреб замовника за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків, уключаючи кредитні картки.

Нагадаємо, що види послуг, які належать до побутових і підлягають патентуванню, наведено в

Переліку № 576. До цього Переліку включено і послуги з ремонту ювелірних виробів (їх коди відповідно до Галузевого класифікатора ГК 201-01-2001 — 01.110.01 — 01.110.09).

Отже, підприємство, надаючи послуги з ремонту ювелірних виробів, має придбати

торговий патент на здійснення діяльності з надання побутових послуг.

За додатковою інформацією звернемося до

п. 20 Положення № 1077, в якому зазначається: якщо в одному пункті продажу здійснюються два види підприємницької діяльності, такі як роздрібна торгівля та надання побутових послуг, то придбати потрібно два патенти: на торговельну діяльність і на діяльність з надання побутових послуг.

Отже, підприємство, що здійснює продаж ювелірних виробів та їх ремонт в одному пункті продажу, повинне придбати

два торгові патенти: на право провадження торговельної діяльності та на право провадження діяльності з надання побутових послуг. Підтвердження цьому знаходимо і в консультації представників ДПАУ, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 29, с. 36.

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі