Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Строки оскарження податкових рішень щодо стягнення штрафних санкцій за патент

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Строки оскарження податкових рішень щодо стягнення штрафних санкцій за патент

 

За результатами податкової перевірки було складено податкове повідомлення-рішення, в якому визначено суму штрафу за порушення порядку використання торгового патенту. В які строки воно може бути оскаржене в адміністративному порядку?

(м. Харків)

 

На сьогодні в законодавстві встановлено два строки для оскарження рішень податкових органів. Перший з них становить

10 календарних днів та згідно з абзацом першим п.п. 5.2.2 Закону № 2181 застосовується у випадках, коли платник податків вважає, що контролюючий орган неправильно визначив суму податкового зобов’язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству з питань оподаткування або виходить за межі його компетенції, установленої законом. Другий строк передбачено абзацом п’ятим п.п. 5.2.2 Закону № 2181, згідно з яким якщо відповідно до закону контролюючий орган самостійно визначає податкове зобов’язання платника податків з причин, не пов’язаних з порушенням податкового законодавства, такий платник податків має право на адміністративне оскарження рішень контролюючого органу протягом 30 календарних днів з дня отримання податкового повідомлення або відповіді контролюючого органу на скаргу.

На розвиток останнього із зазначених положень

наказом ДПАУ від 16.12.2005 р. № 578 Положення про порядок подання та розгляду скарг платників податків державними податковими адміністраціями, затверджене наказом ДПАУ від 11.12.96 р. № 29, було доповнено п. 16, згідно з яким рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій органу державної податкової служби, крім штрафних (фінансових) санкцій за порушення законодавства про оподаткування та за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності, може бути оскаржене в державній податковій адміністрації (інспекції) вищого рівня протягом одного року з моменту (дня) його прийняття, але не пізніше одного місяця з дня направлення (вручення) рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій платнику податків, якщо інший порядок та строки оскарження не зазначені в законодавчому акті, яким передбачено штрафні (фінансові) санкції та їх застосування органами державної податкової служби.

Отже, щоб вирішити, який із зазначених строків має застосовуватися в разі оскарження податкового повідомлення-рішення про застосування штрафних санкцій згідно із

Законом про патентування, потрібно визначитися з тим, чи відноситься цей закон до податкового законодавства.

Судова практика, що склалася в Україні, виходить з того, що

Закон про патентування не відноситься до законодавства про оподаткування (див., наприклад, постанову ВГСУ від 17.06.2004 р. у справі № 4/115н, ухвалу ВАСУ від 07.02.2007 р.).

Проте в податківців з цього приводу інша думка. Так, у

листі від 02.06.2006 р. № 10509/7/15-0417 ДПАУ, посилаючись на те, що плату за торговий патент віднесено до загальнодержавних податків і зборів (обов’язкових платежів), зазначає, що Закон про патентування слід вважати законом про оподаткування, а отже, строк для оскарження рішень про застосування штрафних санкцій згідно із Законом про патентування складе 10 календарних днів.

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі