Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари

Редакція ПБО
Постанова від 17.10.2007 р. № 1222

Кабiнет Мiнiстрiв України

 

Про затвердження Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари

Постанова від 17 жовтня 2007 р. № 1222

(витяг)

 

Кабінет Міністрів України

постановляє:

1.

Затвердити Порядок декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари, що додається.

<...>

Прем’єр-міністр України В. Янукович

Опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр»
від 19.10.2007 р. № 193

 

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2007 р. № 1222

Порядок декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари

 

1.

Цей Порядок визначає механізм декларування зміни оптово-відпускних цін на борошно пшеничне вищого, першого і другого сорту, борошно житнє обдирне, яловичину, свинину, м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, яйця (далі — продовольчі товари), передбачене пунктом 12 додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (ЗП України, 1996 р., № 21, ст. 596; Офіційний вісник України, 2001 р., № 47, ст. 2073; 2002 р., № 11, ст. 511, № 52, ст. 2396; 2004 р., № 42, ст. 2757, № 52, ст. 3452; 2005 р., № 17, ст. 903; 2006 р., № 20, ст. 1463; 2007 р., № 46, ст. 1882).

2.

Декларуванню підлягають зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари, зазначені у пункті 1 цього Порядку, у разі, коли такі ціни збільшуються протягом місяця на 1 відсоток.

3.

Суб’єкти господарювання, які провадять діяльність з виробництва та/або реалізації продовольчих товарів, у разі зміни їх оптово-відпускних цін подають до Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій декларацію за встановленою формою згідно з додатком і такі документи:

пояснювальну записку щодо обґрунтування необхідності зміни оптово-відпускних цін разом з економічним аналізом фактичних витрат;

калькуляцію собівартості продовольчих товарів (послуг з реалізації) із зазначенням обсягу матеріальних та трудових витрат;

довідку про фактичну та декларовану рентабельність від реалізації продовольчих товарів.

Зазначені документи підписуються керівником суб’єкта господарювання та завіряються печаткою.

Декларація та документи

, зазначені у цьому пункті, подаються не пізніше ніж за 10 днів до запровадження оптово-відпускних цін на продовольчі товари.

Додаток до Порядку

ДЕКЛАРАЦІЯ

оптово-відпускних цін на

 

________________________________


(назва продовольчого товару)

 

__________________________________________,


(найменування суб'єкта господарювання)

 

які запроваджуються з ___ __________ 20__ року

Порядковий номер

Найменування продовольчого товару

Нормативно-технічна документація

Одиниця виміру

Оптово-відпускна ціна з урахуванням податку на додану вартість за одиницю виміру, гривень

Рентабельність, відсотків

фактична

декларована

фактична (у звітному періоді)

декларована

 

           _________________________________________________                                            _____________                             _________________________


          (найменування посади керівника суб'єкта господарювання)                                                   (підпис)                   (ініціали та прізвище)

М. П.

 



коментар редакції

Подорожчання продуктів більше ніж на один відсоток протягом місяця потрібно заздалегідь
(за 10 днів) декларувати

Насамперед нагадаємо, що текст власне постанови КМУ від 19.08.2007 р. № 1161, якою викладено в новій редакції абзац тридцять восьмий пункту 12 додатка до постанови КМУ від 25.12.96 р. № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)», було опубліковано в нашій газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 81, і там же, у редакційному коментарі, ми звертали увагу на встановлений новою редакцією цієї норми

обов’язок господарюючих суб’єктів декларувати зміну (підвищення) оптово-відпускних цін на низку продуктів харчування.

Тому, по-перше, акцентуємо увагу на слові «

підвищення», оскільки коли говорять про граничні рівні надбавок, рентабельності та самих оптово-відпускних цін, зрозуміло, мають на увазі граничні рівні не знизу, а саме зверху… Отже, усе-таки підвищення... Це прямо підтверджується пунктом 2 сьогоднішнього документа, яким зазначений обов’язок декларування обмежено тільки тими випадками, коли саме рівень оптово-відпускних цін (а не величини надбавок і не рівні рентабельності) саме підвищується (!), причому підвищується хоча б на 1 відсоток протягом місяця. Мабуть, тут мався на увазі все ж таки не календарний місяць, а місячний період (починається певного числа попереднього календарного місяця, а закінчується на одиницю меншого числа календарного місяця, наступного за тим). Крім того, зверніть увагу: ми пишемо тут «хоча б», чітко розуміючи, що автори документа мали на увазі підвищення ціни не тільки рівно на 1 відсоток, а на 1 відсоток і більше (!). Побіжно зауважимо: з цього випливає, що таким чином фактично допускається нерегульоване підвищення цін на зазначені продукти в межах (1,009912 - 1,0) х 100 = 12,549 % протягом року!

По-друге, цікаво, що власне процедуру обговорюваного

обов’язкового декларування як засіб держрегулювання цін уперше було позначено в постанові КМУ від 25.12.96 р. № 1548 ще у 1998 році, а «вистрілила» вона тільки сьогодні!

Щодо відповідальності суб’єктів, то санкцію за власне неподання відповідної декларації (при фактичному дотриманні встановлених граничних показників) законодавством не встановлено, але легко передбачити, що тим, хто не подав таку декларацію, «шитимуть» статтю 1652 КпАП («Порушення порядку формування, встановлення та застосування цін і тарифів...» — від 85 до 170 грн., і від 170 до 255 грн. — за повторне «порушення» протягом року).

Увага: починаючи з 17.10.2007 р.

подавати таку декларацію потрібно «не пізніше ніж за 10 днів» до підвищення, що декларується!

Олександр Голенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі