Теми статей
Обрати теми

Щодо сплати збору за спеціальне використання водних ресурсів бюджетними підприємствами, установами та організаціями

Редакція ПБО
Лист від 16.06.2007 р. № 12216/7/15-0817

Щодо сплати збору за спеціальне використання водних ресурсів бюджетними підприємствами, установами та організаціями

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 16.06.2007 р. № 12216/7/15-0817

 

Державна податкова адміністрація України у зв’язку з численними запитами органів державної податкової служби на місцях та платників податків щодо сплати збору за спеціальне використання водних ресурсів бюджетними підприємствами, установами та організаціями повідомляє.

Відповідно до статті 46 Водного кодексу України водокористування може бути двох видів — загальне та спеціальне.

Спеціальне водокористування здійснюється юридичними і фізичними особами, насамперед для задоволення питних потреб населення, а також для господарсько-побутових, лікувальних, оздоровчих, сільськогосподарських, промислових, транспортних, енергетичних, рибогосподарських та інших державних і громадських потреб, відповідно до статті 48 Водного кодексу.

Слід зауважити, що статтею 49 Водного кодексу

України передбачено, що спеціальне водокористування є платним.

Згідно зі статтею 43 Закону України від 25 червня 1991 року № 1264-XII «Про охорону навколишнього природного середовища» збір за спеціальне використання природних ресурсів встановлюється на основі нормативів збору і лімітів їх використання.

Порядок справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16 серпня 1999 року № 1494 (далі — Порядок).

Відповідно до пункту 3 Порядку, платниками збору є

підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, а також громадяни — суб’єкти підприємницької діяльності, що використовують водні ресурси. Згідно з пунктом 5 Порядку, об’єктом обчислення збору за спеціальне використання водних ресурсів є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі, з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання.

Разом з тим, пунктом 16 Порядку встановлено, що збір за використання водних ресурсів не справляється, зокрема за воду, що використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення. Крім того, пунктом 4.8 Інструкції про порядок обчислення і справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту, затвердженої спільним наказом Мінфіну України, ДПА України, Мінекономіки України, Мінекобезпеки України від 01.10.99 № 231/539/118/219, зареєстрованої в Мін’юсті України 19.10.99 за № 711/4004 (далі — Інструкція № 231/539/118/219), встановлено, що

збір за використання водних ресурсів не справляється, зокрема за воду, що використовується виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб підприємств, установ, організацій і суб’єктів підприємницької діяльності.

Отже, якщо бюджетне підприємство, установа чи організація використовує воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб (тобто, використовує воду для особистого споживання працівниками, а також у санвузлах, рукомийниках, душових кабінах та для забезпечення відповідного санітарно-гігієнічного стану перелічених приміщень та робочих місць працівників), то збір за спеціальне використання водних ресурсів не справляється.

Разом з тим, пунктом 4.5 Інструкції № 231/539/118/219 встановлено, що при використанні водокористувачами води одночасно для власних потреб і для потреб об’єктів соціально-культурного призначення, житлово-комунального господарства (за винятком обсягу води, переданої населенню), підсобного сільського і рибного господарства або інших допоміжних служб збори до бюджетів вносять за всю фактично використану воду з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання.

Таким чином,

якщо бюджетні підприємства, установи, організації використовують воду одночасно для задоволення власних потреб: питних, санітарно-гігієнічних цілей, а також використовують воду для здійснення діяльності у сфері громадського харчування (приготування страв) для здійснення лікувальних процедур тощо, то збір за спеціальне використання водних ресурсів здійснюється на загальних підставах за всю фактично використану воду, з урахуванням обсягу втрат води у системах водопостачання*.

* Див. також матеріал на с. 38. —

Прим. ред.

Заступник голови Л. Боєнко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі