Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати допомоги, якщо працівниця не скористалася правом на відпустку по вагітності

Редакція ПБО
Лист від 18.07.2008 р. № 441/020/99-07

Щодо виплати допомоги, якщо працівниця не скористалася правом на відпустку по вагітності
та пологах

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 18.07.2007 р. № 441/020/99-07

 

Департаментом політики державного соціального страхування Мінпраці розглянуто <...> звернення щодо виплати допомоги по вагітності та пологах.

Відповідно до частини 1 статті 38 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» (далі — Закон) допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності (частина 1 статті 51 Закону).

Оскільки працівниця не скористалася

своїм правом на відпустку по вагітності та пологах, продовжує працювати і отримувати заробітну плату, роботодавець повинен виплатити зазначену допомогу лише за дні її фактичного перебування у відпустці по вагітності та пологах.

Заступник директора департаменту політики державного соціального страхування О. Постоюк



коментар редакції

Оплата відпустки по вагітності та пологах проводиться тільки за ті дні, протягом яких працівниця фактично була в такій відпустці

Ситуація, розглянута в листі Мінпраці, що коментується, така. Жінка, яка отримала листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, продовжує працювати на підприємстві. У табелі обліку робочого часу дні її роботи відповідно проставляють як робочі дні. Фактично у відпустку по вагітності та пологах така працівниця пішла пізніше, ніж це встановлено в листку непрацездатності. Наведемо приклад. Згідно з листком непрацездатності відпустку по вагітності та пологах має бути надано працівниці з 1 серпня 2007 року по 4 грудня 2007 року включно. Разом з тим жінка продовжувала працювати до 5 вересня 2007 року. Із зазначеної дати вона фактично пішла у відпустку по вагітності та пологах.

У цій ситуації

згідно з роз’ясненням Мінпраці допомога по вагітності та пологах такій жінці має оплачуватися тільки за період, коли вона фактично перебувала у відпустці по вагітності та пологах, тобто за період з 5 вересня 2007 року по 4 грудня 2007 року включно. Це пов’язано з тим, що за визначенням допомога по вагітності та пологах покликана компенсувати втрату заробітної плати працівниці в період відпустки по вагітності та пологах. Тому одночасно виплачувати і зарплату, і допомогу по вагітності та пологах підприємство не має права.

Вихід із цієї ситуації для підприємств та їх вагітних працівниць може бути такий: у період відпустки по вагітності та пологах оформити жінку як працюючу за договором підряду або нарахувати та виплатити премію, заохочення.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі