Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Про податковий облік надання в оренду обладнання вартістю менше 1000 грн. та строком використання понад 365 днів

Редакція ПБО
Стаття

Про податковий облік надання в оренду обладнання вартістю менше 1000 грн. та строком використання понад 365 днів

 

Як у податковому обліку підприємства відображаються операції з надання в оренду обладнання вартістю менше 1000 грн. та строком використання понад 365 днів?

 

Згідно зі ст. 759 Цивільного кодексу за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов’язується передати наймачу майно в користування за плату на певний строк. Виходячи зі змісту ст. 761 Цивільного кодексу, при передачі майна в найм (оренду) майнові права залишаються у власника речі.

Отже, якщо підприємство надає в оренду будівельне обладнання вартістю менше 1000 грн. і строком використання понад 365 днів, то майнові права на таке обладнання залишаються в підприємства.

Відповідно до п.п. 8.2.1 п. 8.2 ст. 8 Закону № 334/94-ВР витрати на придбання будь-яких матеріальних цінностей, вартість яких не перевищує 1000 грн., призначених для використання в господарській діяльності платника податку, включаються до складу валових витрат платника податку в загальному порядку та враховуються для цілей застосування п. 5.9 ст. 5 цього Закону.

Зазначеним пунктом передбачено, що платник податку веде податковий облік приросту (убутку) балансової вартості товарів (крім тих, що підлягають амортизації та цінних паперів), сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, напівфабрикатів, малоцінних предметів (далі — запасів) на складах, у незавершеному виробництві та залишках готової продукції, витрати на придбання та поліпшення (перетворення, зберігання) яких включаються до складу валових витрат згідно з цим Законом (за винятком отриманих безкоштовно). У разі якщо балансова вартість таких запасів на кінець звітного періоду перевищує їх балансову вартість на початок того ж звітного періоду, різниця включається до складу валових доходів

платника податку в такому звітному періоді. У разі якщо балансова вартість таких запасів на кінець звітного періоду менша за їх балансову вартість на початок того ж звітного періоду, різниця включається до складу валових витрат платника податку в такому звітному періоді.

Розрахунок приросту (убутку) балансової вартості таких запасів відображається в рядку А7 «Матеріальні цінності, що використовуються у господарській діяльності понад 365 календарних днів та вартість яких не перевищує 1000 грн.» таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток підприємства.

Отже, вартість зазначеного обладнання враховується в податковому обліку приросту (убутку) балансової вартості запасів підприємства відповідно до п. 5.9 ст. 5 Закону № 334/94-ВР та відображається в додатку К 1/1 до декларації з податку на прибуток підприємства у порядку, визначеному в листі Державної податкової адміністрації України від 29.01.2007 р. № 1564/7/15-0217 (при цьому вибуття визнається у звітному періоді в сумі, визначеній методом амортизації, обраним у бухгалтерському обліку платника податку).

Щодо суми орендної плати, то вона включається до валового доходу орендодавця на підставі п.п. 4.1.3 п. 4.1 ст. 4 Закону № 334/94-ВР та відображається в рядку 01.6 зазначеної декларації.

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,

заступник директора Департаменту податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

Валентин ЗАВГОРОДНЄВ,

начальник відділу методології податку на прибуток і податкових платежів ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі