Теми статей
Обрати теми

Облік основних фондів. Безоплатна передача комп’ютера

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Облік основних фондів

 

Безоплатна передача комп’ютера

 

Наша установа, що утримується за рахунок коштів держбюджету, вирішила безоплатно передати комп’ютер зі стовідсотковим зносом іншій бюджетній організації. Як таку передачу оформити документально і відобразити в обліку?

(м. Чернігів)

 

При безоплатній передачі матеріальних цінностей іншій бюджетній організації потрібно дотримуватись певних обмежень, установлених для такої операції. Вони наведені в

п. 21 Типової інструкції і полягають у такому: безоплатна передача матеріальних цінностей дозволяється лише в такому порядку:

а) з балансів установ, що утримуються

за рахунок коштів державного бюджету, — у межах одного центрального органу виконавчої влади (головного розпорядника бюджетних коштів);

б) з балансів установ, що утримуються

за рахунок коштів місцевих бюджетів, — у межах одного місцевого бюджету.

При цьому безоплатна передача необоротних активів від однієї організації іншій, якщо обидві належать до сфери управління одного центрального органу виконавчої влади або одного розпорядника бюджетних коштів, здійснюється

на підставі рішення цього центрального органу виконавчої влади (рішення головного розпорядника бюджетних коштів). Таке рішення оформляється відповідним наказом (розпорядженням).

Безоплатна передача матеріальних цінностей між центральними органами виконавчої влади чи іншими головними розпорядниками бюджетних коштів здійснюється з дозволу Кабінету Міністрів України.

Для списання шляхом безоплатної передачі комп’ютерної техніки існує своя спеціальна норма в

Типовій Інструкції: «...дозвіл на списання комп’ютерних коштів з балансів установ, що утримуються за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів, для подальшої передачі на баланси розпорядників бюджетних коштів надається керівником установи незалежно від вартості за одиницю (комплект)».

Отже, бюджетна установа, що фінансується з держбюджету, може безоплатно передати комп’ютер

на підставі наказу свого керівника лише тій бюджетній організації, що належить до сфери управління того ж центрального органу виконавчої влади (головного розпорядника бюджетних коштів), що й сама бюджетна установа, яка передає комп’ютер.

Безоплатна передача комп’ютера оформляється актом приймання-передачі основних засобів. Його

типову форму № ОЗ-1 (бюджет) затверджено спільним наказом Головного управління Державного казначейства України і Державного комітету статистики «Про затвердження типових форм щодо обліку та списання основних засобів, що належать установам та організаціям, які утримуються за рахунок державного або місцевих бюджетів, та Інструкції щодо їх складання» від 02.12.97 р. № 125/70. Цей акт заповнює комісія, спеціально створена наказом або розпорядженням керівника.

Акт приймання-передачі основних засобів складається у двох примірниках: перший примірник призначено для бюджетної установи, яка безоплатно передає комп’ютер, другий — для сторони, яка його приймає.

На підставі акта приймання-передачі основних засобів операція з безоплатної передачі комп’ютера за датою її здійснення відображається в меморіальному ордері № 9 «Накопичувальна відомість про вибуття і переміщення необоротних активів», форму якого (ф. № 438 (бюджет)) затверджено

наказом Державного казначейства України «Про затвердження Інструкції про форми меморіальних ордерів бюджетних установ та порядку їх складання» від 27.07.2000 р. № 68.

Оскільки щодо необоротного активу, що вибуває (комп’ютера), нараховано стовідсотковий знос, у меморіальному ордері № 9 у відповідних його графах зазначається сума зносу, яка відображається по дебету субрахунку 131 «Знос основних засобів».

Підставою для запису суми нарахованого зносу є дані інвентарної картки об’єкта необоротних активів, що передається (ф. № ОЗ-6 (бюджет). Нагадаємо, номер необоротного активу, що вибув, не може бути присвоєно новому об’єкту протягом

трьох років від моменту вибуття об’єкта.

У бухгалтерському обліку безоплатна передача комп’ютера зі стовідсотковим зносом відображається так:

 

Зміст господарської операції

Дебет рахунка

Кредит рахунка

Сума,
грн.

Передано безоплатно комп’ютер:

— на первісну вартість*

401

104

2500

— на суму зносу

131

401

2500

 

* Згідно з п. 15 Інструкції № 142/181 списання матеріальних цінностей здійснюється за первісною вартістю або за відновлювальною вартістю (у разі проведення їх індексації чи переоцінки).

 

Бюджетні установи — платники ПДВ, що здійснюють безоплатну передачу необоротних активів, мають ураховувати: відповідно до

п.п. 3.2.9 ст. 3 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР не є об’єктом обкладення ПДВ операція з безоплатної передачі об’єктів з балансу платника податків, майно якого перебуває в державній або комунальній власності, на баланс іншої юридичної особи, майно якої перебуває відповідно в державній або комунальній власності.

Вікторія Комарова, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі