Теми статей
Обрати теми

Облік основних фондів. Списання комп'ютерної техніки

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Списання комп’ютерної техніки: чи потрібен дозвіл

 

Чи потрібно одержувати дозвіл вищої за рівнем організації на списання комп’ютера зі стовідсотковим зносом, морально і фізично застарілого, що не підлягає ремонту, а також дозвіл організації, що займається ремонтом відповідної техніки?

(м. Краматорськ)

 

Відповідно до

п. 11 Типової інструкції списання комп’ютерних засобів* з балансу установ, що утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджетів, провадиться:

* Не придатних для подальшої експлуатації, морально застарілих, фізично зношених, пошкоджених унаслідок аварії або стихійного лиха, крім виявлених у результаті інвентаризації як нестача.

з балансу установ, що утримуються за рахунок державного бюджету

:

— вартістю за одиницю (комплект) у розмірі до 5000 гривень — з дозволу керівника установи;

— вартістю за одиницю (комплект) у розмірі від 5000 до 10000 гривень — з дозволу установи вищого рівня;

— вартістю за одиницю (комплект) у розмірі понад 10000 гривень — з дозволу центрального органу виконавчої влади чи іншого головного розпорядника бюджетних коштів;

з балансу установ, що утримуються за рахунок коштів місцевого бюджету:

— вартістю за одиницю (комплект) у розмірі до 2500 гривень — з дозволу керівника установи;

— вартістю за одиницю (комплект) у розмірі від 2500 до 5000 гривень — з дозволу установи вищого рівня;

— вартістю за одиницю (комплект) у розмірі понад 5000 гривень — з дозволу місцевої державної адміністрації або відповідного рішення органів місцевого самоврядування.

Знос, нарахований у розмірі 100 відсотків, не є підставою для списання необоротних активів.

Для визначення непридатності матеріальних цінностей та встановлення неможливості або неефективності проведення їх відновлювального ремонту

, а також для оформлення необхідної документації на списання цих цінностей наказом керівника установи створюється постійно діюча комісія.

Комісія не може зробити кваліфікований висновок з приводу технічного стану комп’ютера і можливості подальшого використання окремих деталей, а у разі наявності дорогоцінних металів — вилучити їх. Саме тому необхідно отримати виправдний документ — висновок про технічний стан комп’ютера, який може дати організація, що займається ремонтом аналогічної техніки.

При оформленні акта списання основних засобів типової форми ОЗ-3 (бюджет)* комісія зобов’язана зазначити найменування, кількість і вартість отриманих у результаті списання комп’ютера матеріальних цінностей з подальшим оприбуткуванням їх для наступного використання.

* Форму цього акта затверджено наказом Головного управління Державного казначейства від 02.12.97 р. № 125/70.

Причому

деталі та вузли розібраної та демонтованої комп’ютерної техніки, придатні для ремонту, необхідно оприбуткувати на субрахунок 238 «Запасні частини до транспортних засобів, машин, обладнання», а не придатні до подальшого використання матеріали обліковуються на субрахунку 239 «Інші матеріали» та підлягають здаванню до установи, що надає послуги зі збирання вторинної сировини.

Звертаємо увагу

: відповідно до п. 17 Типової інструкції забороняється знищувати, викидати, здавати у брухт техніку, апаратуру, прилади й інші вироби, до складу яких входять дорогоцінні метали, без попереднього вилучення та одночасного оприбуткування цінних деталей. За наявності централізованих пунктів, що здійснюють збирання і демонтаж техніки, апаратури, приладів та інших виробів, останні здаються без демонтажу, цілим комплексом.

Часто комп’ютерна техніка поставляється без паспортів, і даних про наявність дорогоцінних металів у ній установи не мають. Як же тоді списати комп’ютерну техніку, в якій імовірно містяться дорогоцінні метали, але цьому немає документального підтвердження?

Роз’яснення з приводу такої ситуації дає Держказначейство у своєму

листі «Про відображення в бухгалтерському обліку господарських операцій» від 01.03.2007 р. № 3.4-05/676-2841, в якому зазначено, що при списанні необоротних активів, які стали непридатними (телевізор, комп’ютер), і у зв’язку з тим, що їх технічні паспорти, де зазначається вміст дорогоцінних металів, втрачено, необхідно отримати висновок відповідної організації, що займається ремонтом і обслуговуванням аналогічних видів техніки, стосовно вмісту дорогоцінних металів.

Оптимальний варіант — передача комп’ютерної техніки

для розбирання, переробки та утилізації цілим комплексом, що не суперечить вимогам Типової інструкції, спеціалізованому підприємству, що має ліцензію на збирання, первинну обробку відходів і брухту дорогоцінних металів. Передача необоротних активів провадиться на підставі договору про надання послуг з утилізації, вилучення дорогоцінних металів, їх збирання та акта приймання-передачі.

Документом, що підтверджує факт виконання таких послуг, є акт переробки, в якому наявні дані про кількість і вартість вилучених дорогоцінних металів і металобрухту. Суму, зазначену в цьому акті, спеціалізоване підприємство перераховує на реєстраційний рахунок за спеціальним фондом бюджетної установи.

Важливо:

якщо такі надходження не було заплановано в кошторисі, то обов’язково вносяться зміни до кошторису за спеціальним фондом.

У звітності ця операція знаходить відображення у ф. № 4-1д, 4-1м. Такі надходження згідно з

Переліком № 659 належать до підгрупи 4 групи 1 власних надходжень бюджетних установ (як надходження від реалізації майна).

Світлана Лістрова, бухгалтер-експерт Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі