Теми статей
Обрати теми

Облік основних фондів. Установлення комплексу охоронної сигналізації

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Установлення комплексу охоронної сигналізації

 

Чотири роки тому в будівлі нашої установи встановлено сигналізацію. Видатки на встановлення сигналізації проведено за КЕКВ 1139 і відразу ж віднесено на фактичні видатки установи. Чи необхідно прибуткувати в бухобліку комплекс сигналізації?

(м. Харків)

 

Монтаж та встановлення охоронної сигналізації проводиться згідно з

Роз’ясненнями за КЕКВ 1139 «Оплата інших послуг та інших видатків».

Згідно з

абз. 4 п.п. 2.4 Інструкції № 64 комплекс охоронно-пожежної сигналізації може обліковуватися як окремий інвентарний об’єкт основних засобів.

Поняття «об’єкт основних засобів» визначено

абз. 2 п.п. 2.4 Інструкції № 64 як закінчений пристрій з усіма пристосуваннями до нього, конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій; окремий комплекс конструктивно з’єднаних предметів одного або різного призначення, які мають для їх обслуговування загальні пристосування, пристрої, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожний предмет може виконувати свої функції, а комплекс — певну роботу тільки у складі комплексу, а не самостійно. Крім того, якщо об’єкт складається з частин, що мають різний строк експлуатації, то кожна з цих частин може визначатися в бухгалтерському обліку як окремий об’єкт основних засобів.

Водночас

слід ураховувати, що роботи при встановленні охоронної сигналізації, а також видаткові матеріали (кабельні лотки, монтажні панелі, розетки, коректори тощо), які використано при проведенні таких робіт, не збільшують вартість необоротних активів, а на підставі виправдувальних документів (договорів на виконані роботи, актів виконаних робіт) списуються на фактичні видатки.

Свою позицію з аналогічного приводу висловило Держказначейство в

листі від 15.10.2002 р. № 07-06/1800-8809, де зазначено, що важливо визначитися з категорією обладнання: активне воно або пасивне.

Так,

пасивне обладнання (кабелі та з’єднання, розетки, кріплення, монтажні короби) є частиною наданих послуг. Активне обладнання — за його наявності в комплексі охоронної сигналізації (це можуть бути датчики, пульти сигналізації), яке може існувати самостійно, дійсно слід узяти на облік. Ураховувати активне обладнання слід:

— при вартості без ПДВ понад 1000 грн. за одиницю та очікуваному строку використання понад один рік — як основні засоби (субрахунок 106);

— при вартості менше 1000 грн. за одиницю та очікуваному строку використання понад один рік — як малоцінні необоротні матеріальні активи (субрахунок 113);

— при вартості без ПДВ менше 1000 грн. за одиницю та очікуваному строку використання менше одного року — як малоцінні і швидкозношувані предмети (субрахунок 221).

Якщо на сьогодні у вашій установі повноцінно працює охоронна сигналізація, вам самим необхідно визначити, що віднести до активного обладнання, та оцінити його за вартістю аналогічних зразків з урахуванням зношеності.

Слід пам’ятати, що питання організації бухгалтерського обліку відповідно до

п. 2 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 11.05.2000 р. № 1707-ІІІ є компетенцією його власника, і подібні аспекти має бути застережено в наказі про облікову політику установи.

Тетяна Іванова,
перший заступник начальника управління Державного казначейства в Харківській області

Наталія Севостьянова,
 заступник начальника — головний бухгалтер управління Державного казначейства в Харківській області

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі