Теми статей
Обрати теми

Облік основних фондів. Автомобіль потрапив у ДТП: чи відображати в обліку збиток

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Автомобіль потрапив у ДТП: чи відображати в обліку збиток

 

Автомобіль потрапив у ДТП, винну особа не встановлено (справа перебуває на розгляді в суді). При цьому транспортний засіб підлягає ремонту, а вартість завданого матеріального збитку визначена експертом. Як відобразити суму збитку в бухгалтерському обліку?

(Луганська обл.)

 

Бухгалтерський облік пошкоджень, завданих транспортному засобу у дорожньо-транспортній пригоді залежить від того, що в майбутньому буде з автомобілем. Так, залежно від ступеня пошкоджень його може бути відремонтовано (відновлено) або списано. Згідно з

Типовою інструкцією , пошкоджений автомобіль списується лише за умови, що він не підлягає відновленню (неможливе відновлення відповідно до технічних вимог або в разі економічної недоцільності ремонту) і не може бути реалізований.

У

Методиці товарознавчої експертизи та оцінки дорожніх транспортних засобів, затвердженій спільним наказом Міністерства юстиції України та Фонду державного майна України від 24.11.2003 р. № 142/5/2092, зазначено, що відновлювати аварійний дорожньо-транспортний засіб економічно недоцільно, якщо вартість відновлювального ремонту перевищує ринкову вартість транспортного засобу без отриманих пошкоджень.

Зважаючи на те що автомобіль підлягає відновленню, зміни в бухгалтерському обліку такого об’єкта основних засобів не здійснюються.

Так, згідно з

Інструкцією № 64 , у цьому випадку зменшення вартості об’єкта основних засобів в бухгалтерському обліку не передбачено.

А після проведення відновлювального ремонту такі витрати не будуть відноситися на збільшення вартості об’єкта основних засобів, оскільки відновлювальний ремонт не передбачає реконструкції, модернізації, добудови і дообладнання. Так, при визначенні вартості такого ремонту враховується вартість ремонтно-відновлювальних робіт, матеріалів, необхідних для ремонту, а також вартість складових, що підлягають заміні, тобто при його здійсненні не створюються принципово нові якості існуючого об’єкта.

Не передбачено в цьому випадку відображення суми завданого збитку і на позабалансовому рахунку 05 «Гарантії та забезпечення», оскільки згідно з

Планом рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ та Порядком його застосування, затвердженими наказом Головного управління Державного казначейства України від 10.12.99 р. № 114, урахуванню на цьому рахунку підлягають лише списані з балансу матеріальні цінності бюджетних установ, за недостачами і крадіжками, за якими не встановлено винних осіб, відносно яких справи знаходяться на розгляді у слідчих органах.

Якщо ремонт буде здійснено за рахунок бюджетної установи, то при здійсненні таких видатків необхідно керуватися вимогами

Положення про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затвердженого наказом Міністерства транспорту України від 30.03.98 р. № 102.

За необхідності заміни та (або) відновлення окремих частин пошкодженого транспортного засобу такий ремонт відноситься до поточного, а видатки здійснюються за КЕКВ 1135 «Оплата транспортних послуг та утримання транспортних засобів», а за КЕКВ 2133 «Капітальний ремонт інших об’єктів» здійснюються видатки на капітальний ремонт автомобілів та обладнання, а також оплату запчастин до них, якщо вони включені до кошторису на проведення капітального ремонту, який є невід’ємною частиною угоди, укладеної з надавачем послуг. Такі витрати на відновлювальний ремонт (поточний або капітальний) не відносяться на збільшення вартості необоротних активів, а відносяться на фактичні видатки.

Таким чином, вартість пошкодження автомобіля при економічній доцільності його відновлення, а також сума завданого збитку до прийняття судового рішення про відшкодування шкоди, заподіяної під час ДТП, у бухгалтерському обліку не відображається.

Костянтин Пенськой, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі