Теми статей
Обрати теми

Облік документів. Як обліковувати чекову книжку

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Облік документів

 

Як обліковувати чекову книжку

 

Раніше одержували в казначействі чекову книжку після її оплати без будь-яких виправдних документів. Ураховуючи те, що попередня оплата чекової книжки законодавством не передбачена, просимо роз’яснити порядок одержання чекової книжки в органах Державного казначейства, а також порядок її обліку та списання.

(м. Луцьк)

 

Порядок отримання чекової книжки в органах Державного казначейства визначено

Порядком № 89. Для отримання готівки з рахунків Державного казначейства розпорядникам видаються грошові чекові книжки.

Відповідно до

Порядку № 89 для отримання грошової чекової книжки розпорядник зі свого реєстраційного рахунку здійснює оплату її вартості відповідному банку. Після підтвердження факту оплати (копія платіжного доручення) орган Державного казначейства в установленому порядку отримує в банку чекові книжки та реєструє їх у журналі реєстрації отриманих та виданих чекових книжок.

З метою дотримання вимог діючого законодавства, а саме

постанови № 1404, яка не передбачає попередньої оплати за чекову книжку, операції з перерахування коштів за чекову книжку та її отримання, як правило, проводяться одним днем.

Стосовно документів, що підтверджують одержання чекової книжки в органах держказначейства, зазначимо таке.

Відповідно до

п. 13.8 Порядку № 89 передача чекової книжки розпоряднику здійснюється на підставі довіреності розпорядника установленої форми шляхом оформлення акта приймання-передачі грошових чекових книжок у двох примірниках. Один примірник залишається в органі Державного казначейства, другий разом із чековою книжкою передається розпоряднику. У журналі реєстрації отриманих та виданих чекових книжок у графі «Передано» зазначається назва розпорядника, номер і дата довіреності, номер і дата акта приймання-передачі чекової книжки. Тобто згідно з Порядком № 89 документом, на підставі якого розпорядник бюджетних коштів може оприбуткувати чекову книжку, є акт приймання-передачі грошових чекових книжок.

Але такий варіант оформлення передачі чекових книжок від органу Держказначейства розпорядникам не зовсім правильний. Пояснимо чому.

По-перше, нагадаємо: до бланків суворої звітності віднесено серед інших і документи, що обслуговують грошовий обіг, у тому числі

книжки чекові, депозитні, чеки грошові, майнові, розрахункові. На це вказувало також Державне казначейство України у своєму листі «Щодо обліку бланків суворої звітності» від 18.10.2004 р. № 07-04/2119-9104.

По-друге, для обліку, використання та списання бланків суворої звітності діють типові форми первинного обліку бланків суворої звітності, затверджені

наказом № 67.

Придбання бланків суворої звітності здійснюється на підставі спеціальної

прибутково-видаткової накладної на бланки суворої звітності (ф. № СЗ-1) і довіреності (ф. № М-2).

Прибутково-видаткову накладну на бланки суворої звітності (ф. № СЗ-1)

не віднесено до бланків суворої звітності, тому органи державного казначейства можуть для її друкування використовувати наявні автоматизовані засоби.

У такій накладній обов’язково має бути вказано реквізити:

— дату виписування накладної;

— кому відпущено, через кого;

— номер та дату довіреності;

— кількість чекових книжок, серію чекової книжки, номера чеків у книжці з... по...;

— підпис особи, що дозволила відпуск чекової книжки, відпустила її, та особи, що її одержала.

Чекова книжка повинна обліковуватись в установі, що її отримала, як бланк суворої звітності. Бланки суворої звітності, які зберігаються в установі, відображаються в бухгалтерському обліку відповідно до

Плану рахунків № 114 на субрахунку 331 «Грошові документи в національній валюті» за вартістю затрат на виготовлення (придбання) та доставку. Одночасно вартість бланків суворої звітності обліковується на забалансовому рахунку 08 «Бланки суворої звітності».

Облік «суворих» бланків у місцях їх зберігання (як правило, у бухгалтерії) ведуть у

прибутково-видатковій книзі з обліку бланків суворої звітності (ф. № СЗ-2). Вона має бути пронумерована, прошнурована і скріплена сургучевою печаткою та підписами керівника установи (організації) і головного бухгалтера. Для ведення обліку окремих видів «суворих» бланків у книзі виділяється одна або кілька сторінок.

Порядок № 89

відзначає, що розпорядники та одержувачі бюджетних коштів списують чекові книжки в загальновстановленому порядку. У загальному випадку (для більшості «суворих» бланків) використовують акт на списання використаних бланків суворої звітності (ф. № СЗ-3), що складається постійно діючою чи спеціально створеною комісією для списання бланків суворої звітності.

Основні бухгалтерські операції з придбання, обліку та використання чекових книжок наведено в таблиці.

 


п/ п

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума,
грн.

дебет

кредит

1

Перераховано кошти за чекову книжку

364 (675)

321

10,00

2

Одержано та оприбуткувано чекову книжку (сума без ПДВ)

331

364 (675)

8,33

Одночасно (сума без ПДВ)

08

8,33

Списано суму ПДВ на витрати

801 (802)

364 (675)

1,67

3

Списано чекову книжку після повного використання чеків на підставі акта на списання
за ф. № СЗ-3

801 (802)

331

8,33

Одночасно

08

8,33

 

Наталія Севостьянова, заступник начальника — головний бухгалтер управління
Державного казначейства в Харківській області

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі