Теми статей
Обрати теми

Застосування КЕКВ Поточний ремонт приміщення

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Поточний ремонт приміщення

 

Як оформити документи на виконання поточного ремонту приміщення фізичною особою? Чи допускається закупівля окремих матеріалів для проведення поточного ремонту за КЕКВ 1137?

(м. Кіровоград)

 

У разі

відсутності окремого ремонтного підрозділу для здійснення поточного ремонту приміщення власними силами бюджетна установа може укласти договір підряду з фізичною особою.

Вимоги до договорів підряду регулюються

Цивільним кодексом України від 16.01.2003 р. № 435-IV та іншими нормативно-правовими актами.

Предметом договору

підряду є роботи з поточного ремонту приміщення, які фізична особа (підрядник) зобов’язується виконати на свій ризик за завданням бюджетної установи (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Істотною умовою договору є

ціна, що підлягає обов’язковому узгодженню. Визначається вона шляхом складання кошторису, що є постатейним переліком витрат на виконання робіт та закупівлю матеріальних ресурсів. Кошторис є невід’ємним елементом договору підряду.

Слід звернути увагу, що проведення поточного ремонту повинно здійснюватись

з обов’язковим дотриманням діючих державних будівельних норм. Це зазначено в листі Державного казначейства України «Щодо проведення ремонту господарським способом» від 25.04.2003 р. № 07-06/872-3814, а тому при підрядному способі виконання робіт також необхідно дотримуватись «Правил визначення вартості будівництва (ДБН Д.1.1-1-2000)», затверджених наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 27.08.2000 р. № 174 (у редакції наказу Держкомбуду України від 17.06.2003 р. № 85).

Замовнику і підряднику необхідно домовитись про всі

істотні умови договору, необхідні для договорів цього виду.

Необхідно передбачити строки виконання робіт або окремих етапів, права, обов’язки та відповідальність замовника та підрядника, вимоги щодо якості роботи, порядок оплати робіт, вирішення спорів, термін дії договору тощо.

Зауважимо, що

постановою № 1404 не передбачено попередню оплату для виконання поточного ремонту приміщень.

Таким чином, замовник зобов’язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після здачі робіт (окремих етапів) за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк.

Після закінчення роботи (окремих етапів) за договором підряду

оформляються акти приймання-передачі виконаних робіт, на підставі яких і здійснюється оплата.

Зобов’язання щодо забезпечення робіт матеріальними ресурсами

(сировина, будівельні та паливно-мастильні матеріали, конструкції, вироби, устаткування тощо) може покладатись як на замовника — бюджетну установу, так і на підрядника, що повинно бути обов’язково передбачено в умовах договору.

Як правило, при проведенні поточного ремонту

забезпечення робіт матеріальними ресурсами здійснюється підрядником. При цьому предметом договору підряду є кінцевий результат роботи, який набуває тієї чи іншої матеріалізованої форми, яку можна оцінити. У такому випадку матеріальні ресурси окремо як предмет закупівлі не розглядаються, а тому включаються у кошторис незалежно від вартості.

Якщо за умовами договору

забезпечення матеріальними ресурсами здійснює бюджетна установа, то предмет такої закупівлі повинен розглядатись окремо і вартість матеріальних цінностей не повинна перевищувати 1000 грн.

Роз’ясненнями

встановлено обмеження в розмірі 1000 грн. (без ПДВ) щодо вартості матеріалів, закупівля яких може здійснюватись за групою видатків за кодом економічної класифікації видатків 1130.

Слід зазначити, що видатки на придбання матеріалів

для проведення поточного ремонту власними силами установи можуть бути здійснені за кодами економічної класифікації видатків 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар» або (за умови їх включення до кошторису на ремонтні роботи) 1137 «Поточний ремонт обладнання, інвентарю та будівель; технічне обслуговування обладнання».

Вартість матеріальних цінностей (шпалери, рубероїд, цемент тощо), які будуть придбані за КЕКВ 1131, не повинна перевищувати 1000 грн., а проведення робіт господарським способом з використанням таких матеріалів, на нашу думку, не повинно бути складним з організаційної та технічної точки зору, оскільки в

Роз’ясненнях такий ремонт розглядається як господарські роботи власними силами установи.

У випадку віднесення видатків до КЕКВ 1137 проведення ремонтних робіт може здійснюватись

господарським способом тільки за наявності окремого підрозділу або за договором підряду . При цьому основною умовою для застосування цього КЕКВ є включення таких робіт у кошторис, в якому детально мають бути розшифровані всі матеріальні ресурси, що використовуватимуться для проведення ремонту.

Обов’язково оформляють також документ, в якому визначають фізичні обсяги робіт (

дефективний акт). Форма дефектного акта є в додатку до спільного листа Державного комітету України з будівництва та архітектури та Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 24.02.2005 р. № 7/8-134, 4/4-260. Важливо правильно визначити вид ремонту, оскільки капітальний ремонт здійснюється за рахунок капітальних видатків.

Перелік основних робіт, які можна віднести до поточного ремонту, передбачено:

для приміщень, будинків та споруд — у Примірному переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затвердженому наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 10.08.2004 р. № 150;

для виробничих будівель і споруд — у Положенні про безпечну і надійну експлуатацію виробничих будівель і споруд, затвердженому наказом Держкомбуду України і Держнаглядохоронпраці України від 27.11.97 р. № 32/288.

Тетяна Корольова,
начальник планово-фінансового відділу головного управління Державного казначейства України в Одеській області

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі