Теми статей
Обрати теми

Бюджетний процес. Перерахування коштівів профспілці

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Перерахування коштів профспілці

 

Наша бюджетна організація утримується за рахунок коштів держбюджету. До спеціального фонду надходять кошти, що відносяться до власних надходжень бюджетних установ згідно із законодавством. Чи можемо ми з коштів спецфонду перераховувати кошти своїй первинній профспілковій організації, як це передбачено Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»?

(м. Одеса)

 

Згідно зі

ст. 250 КЗпП та ст. 44 Закону № 1045 роботодавці зобов’язані відраховувати кошти первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективними договорами та угодами, але не менше 0,3 % фонду оплати праці, а в бюджетній сфері — за рахунок виділення додаткових бюджетних асигнувань.

У 2000 — 2004 роках законами про держбюджет на відповідні роки бюджетним організаціям заборонялося провадити відрахування первинним профспілковим організаціям.

З 2005 року заборону скасовано, і у 2005 та 2006 роках бюджетні організації мали право перераховувати кошти первинним профспілковим організаціям. Проте на відміну від інших підприємств та організацій, яких

Закон № 1045 зобов’язує перераховувати профспілці кошти в розмірі не менше 0,3 % ФОП, бюджетники могли перерахувати своїй первинній профспілковій організації стільки коштів, скільки їм було виділено додатково з бюджету на ці цілі. Крім того, можна було допомогти профспілці і за рахунок коштів спецфонду. Отже, мінімальної обов’язкової межі перерахувань профспілкам для бюджетників встановлено не було.

Однак у 2007 році згідно з

п. 48 ст. 71 Закону про держбюджет дію ст. 44 Закону № 1045 для бюджетних організацій призупинено. Отже, у 2007 році не можна планувати та здійснювати витрати на перерахування коштів первинним профспілковим організаціям бюджетних установ і організацій на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу як за рахунок коштів загального фонду кошторису, так і спеціального.

Тетяна Корольова,
начальник планово-фінансового відділу головного управління Державного казначейства
в Одеській області

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі