Теми статей
Обрати теми

Власні надходження. Напрями використання благодійної допомоги

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Власні надходження

 

Напрями використання благодійної допомоги

 

Палац дитячої та юнацької творчості отримує благодійні внески від батьків. Так, батьками гуртка французької мови було прийнято рішення щомісячно перераховувати на розрахунковий рахунок нашої бюджетної установи благодійні внески в розмірі 500 грн. При цьому 50 % повинні спрямовуватись на розвиток установи, а 50 % — на преміювання педагога, який проводить заняття з дітьми. Чи правомірне таке рішення?

(м. Київ)

 

Відповідно до

Переліку № 659 усі види добровільної, безповоротної та безоплатної допомоги, благодійні внески, гранти та дарунки відносяться до інших джерел власних надходжень бюджетних установ. Зарахування таких коштів до спеціального фонду кошторису здійснюється відповідно до Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 р. № 228.

Оскільки такі кошти не мають постійного характеру і відповідно не плануються, то розпоряднику бюджетних коштів необхідно затвердити зміни до спеціального фонду кошторису за власними надходженнями на підставі довідки державного казначейства про підтвердження надходження коштів на спеціальні реєстраційні рахунки установи.

Вимоги до отримання, використання та обліку благодійних (добровільних) внесків

і пожертв від юридичних та фізичних осіб безпосередньо бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, культури, науки, спорту та фізичного виховання визначені у Порядку № 1222.

Відповідно до

п. 2 Порядку № 1222 благодійні внески можуть надаватися благодійниками набувачам у грошовій формі для потреб їх фінансування за напрямами видатків, визначеними благодійником. Якщо благодійником конкретні цілі використання коштів не визначено, шляхи спрямування благодійного внеску визначаються керівником установи — набувача відповідно до першочергових потреб, пов’язаних виключно з основною діяльністю.

При цьому встановлено

суттєві обмеження щодо використання таких коштів, а саме:

— кошти благодійних внесків

не можуть спрямовуватися на виплату заробітної плати працівникам установ і закладів освіти, охорони здоров’я, культури, науки, спорту та фізичного виховання (п. 2 Порядку № 1222);

— благодійні внески

не можуть заміняти плату за надання установами і закладами платних послуг за переліками, визначеними в установленому порядку (п. 3 Порядку № 1222).

Слід зазначити, що ГоловКРУ в листі від 22.07.2004 р. № 12-14/313

звертало увагу на правомірність використання таких коштів спеціального фонду з обов’язковим дотриманням установлених вимог.

Тому

спрямовувати такі кошти на виплату заробітної плати педагогу не дозволяється, а керівнику палацу дитячої та юнацької творчості необхідно погодити з батьками конкретні цілі використання з додержанням вимог Порядку № 1222 або отримати дозвіл від батьків на самостійне визначення спрямування коштів на виконання першочергових потреб, пов’язаних виключно з основною діяльністю установи.

Ірина Нестругіна, начальник КРВ у м. Харкові

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі