Теми статей
Обрати теми

Власні надходження. Напрями використання коштів від надання платних послуг терцентрами соцобслуговування одиноких громадян

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Напрями використання коштів від надання платних послуг терцентрами соцобслуговування одиноких громадян

 

Чи можна кошти, що надходять від надання платних послуг територіальними центрами соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян, використати на утримання нестаціонарних відділень соціальної допомоги (придбання для них обладнання, вугілля та дров для опалення, виконання поточного ремонту)?

(Донецька обл.)

 

Територіальні центри соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян (далі — територіальні центри) функціонують відповідно до норм

Типового положення (взірцевого) про територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян, затвердженого наказом Міністерства соціального захисту населення України від 01.04.97 р. № 44.

Територіальні центри є спеціальними державними установами, що надають послуги пенсіонерам, інвалідам, одиноким непрацездатним громадянам та іншим соціально незахищеним громадянам (далі — непрацездатні громадяни) вдома, в умовах стаціонарного, тимчасового та денного перебування. Ці послуги спрямовані на підтримання їхньої життєдіяльності і соціальної активності.

Територіальні центри утримуються за рахунок коштів, що виділяються з місцевих бюджетів на соціальний захист населення, інших надходжень, у тому числі у вигляді прибутку від діяльності структурних підрозділів територіального центру, а також коштів благодійних фондів, пожертвувань окремих громадян, підприємств, установ тощо.

Згідно з двома останніми абзацами

п. 1 зазначеного Типового положення структурні підрозділи територіальних центрів можуть надавати платні послуги непрацездатним громадянам та іншому населенню, які мають працездатних родичів і спроможні самостійно або з їхньою допомогою задовольняти свої соціально-побутові потреби, але бажають зробити замовлення на платні послуги, що виконуються територіальним центром.

Кошти, що надходять від платних послуг, направляються

на розвиток структурних підрозділів територіальних центрів — відділень соціальної допомоги вдома, соціально-побутової та медико-соціальної реабілітації, стаціонарних відділень та забезпечення потреб малозабезпечених громадян понад виділені асигнування на соціальний захист населення.

До складу територіального центру може входити такий структурний підрозділ, як

відділення соціальної допомоги вдома. Таке відділення функціонує відповідно до норм Типового положення (взірцевого) про відділення соціальної допомоги вдома, яке затверджене згаданим вище наказом Міністерства соціального захисту населення України від 01.04.97 р. № 44.

У складі відділень можуть створюватись спеціалізовані бригади соціальних працівників для

надання платних видів послуг (доставка продуктів харчування, обідів, палива, лагодження і пошив одягу, взуття, перукарські послуги, виконання різних видів ремонтних робіт, оранка і обробіток городів, завезення палива, розпилювання дров, транспортні послуги тощо) непрацездатним громадянам та інвалідам, які мають працездатних родичів і спроможні самостійно або за допомогою родичів задовольняти свої соціально-побутові потреби, але бажають скористатися платними послугами.

Кошти, що надійдуть від платного обслуговування, направляються

на розвиток відділень соціальної допомоги вдома та забезпечення потреб малозабезпечених громадян понад виділені з цією метою асигнування.

Тож, як бачимо, у

наказі № 44 чітко зазначено напрями використання коштів від надання платних послуг територіальними центрами та їх структурними підрозділами. Іншого чинним законодавством не передбачено.

Ірина Нестругіна, начальник КРВ у м. Харкові

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі