Теми статей
Обрати теми

Оплата праці. Вихід на пенсію державного службовця

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Оплата праці

 

Вихід на пенсію державного службовця

 

У начальника оргвідділу, державного службовця зі стажем роботи в державній службі 14 років, пенсійний вік настав 12 грудня 2006 року. Цього ж дня керівником було видано наказ про його звільнення з виплатою грошової допомоги в розмірі 10 посадових окладів. Чи правомірні дії бухгалтерії, яка здійснила нарахування і виплату грошової допомоги лише через два місяці? Чи повинні провадитися утримання з цієї суми?

(м. Київ)

 

Відповідно до

ст. 37 Закону № 3723 державним службовцям у разі їх виходу на пенсію за наявності стажу державної служби не менше 10 років виплачується грошова допомога в розмірі 10 місячних посадових окладів виходячи з посадового окладу, який було встановлено державному службовцю на момент звільнення.

Причому ця виплата здійснюється при дотриманні

двох обов’язкових умов:

— на момент звільнення державний службовець має перебувати на посаді державного службовця;

— йому має бути призначено пенсію державного службовця.

Хоча чинним законодавством не передбачено надання довідки з органів Пенсійного фонду про призначення пенсії державного службовця, у вашому випадку, очевидно, два місяці було витрачено на перевірку документів та оформлення пенсії державного службовця. Для бухгалтерії документом, що підтверджує правомірність виплати 10 посадових окладів державному службовцю, який звільняється, була довідка про призначення пенсії державного службовця.

Відповідно до

ст. 47 КЗпП власник чи інша уповноважена особа зобов’язаний видати працівнику належним чином оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунки у строки, визначені ст. 116 цього Кодексу: «...при звільненні працівника виплата всіх сум, належних йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення».

Для того щоб не порушувати вимог

КЗпП, державний службовець, який звільняється, має завчасно потурбуватися про своєчасне оформлення всіх необхідних документів до звільнення у зв’язку з досягненням пенсійного віку.

Одноразова допомога державним службовцям при виході на пенсію включається до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу і підлягає обкладенню на загальних підставах податком з доходів фізичних осіб за ставкою 15 % (згідно з

листом ДПАУ від 07.11.2006 р. № 12619/6/17-0716, № 20669/7-0717 до всіх об’єктів оподаткування, нарахованих з 1 січня 2007 року, застосовується ставка 15 % незалежно від того, за який період їх нараховано).

Відповідно до

п. 3.6 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 , зазначена вище виплата не належить до фонду оплати праці, тому внески до Пенсійного та інших соціальних фондів на неї не нараховуються ні в частині нарахувань, ні в частині утримань.

Алла Литвин,
заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати і умов праці,
начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері
Міністерства праці та соціальної політики України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі