Теми статей
Обрати теми

Трудові відносини. Двох працівників на одній штатній посаді бути не повинно

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Трудові відносини

 

Двох працівників на одній штатній посаді бути не повинно

 

Звільняється матеріально відповідальна особа. До дня її звільнення — два тижні. На її посаду прийняли іншу матеріально відповідальну особу, щоб той, хто звільняється, міг передати новому працівнику матеріальні цінності. Як виплачувати заробітну плату цим двом працівникам, якщо вони протягом двох тижнів перебувають на одній посаді? Економії за КЕКВ 1110 немає.

(Донецька обл.)

 

Документом, що визначає структуру та граничну чисельність працівників бюджетної установи, є

штатний розклад.

Штатний розклад затверджується в порядку, визначеному відповідним міністерством, іншим центральним органом виконавчої влади. Згідно з

п. 32 Порядку складання, розгляду, затвердження і основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228 штатні розклади затверджуються керівником відповідної вищої за рівнем установи (крім кошторисів, зазначених у п. 33 цього Порядку). Самостійно вносити до нього зміни і визначати склад та штатну чисельність працівників установа не має права.

Тому необхідно точно дотримуватися штатної дисципліни. Так, якщо штатним розкладом установи передбачено, що конкретну посаду може обіймати тільки одна штатна одиниця, то цю посаду може обіймати

тільки один працівник і одержувати відповідний цій посаді оклад.

Прийняття на роботу матеріально відповідальної особи в той час, коли інша матеріально відповідальна особа не звільнилася (при тому, що в установі відсутня вакансія щодо цієї посади і економія за КЕКВ 1110), не відповідає вимогам

ст. 69 Закону про держбюджет у частині утримання керівником установи чисельності працівників та здійснення фактичних витрат на заробітну плату, включаючи витрати на виплату премій, матеріальної допомоги, в межах фонду заробітної плати, затвердженого кошторисом.

Штатним розкладом вашої установи передбачено, що гранична кількість працівників на посаді (наприклад, касира) —

одна штатна одиниця (один працівник). Отже, перш ніж прийняти на роботу іншого працівника, необхідно було звільнити працівника, який обіймав цю посаду. У цьому випадку проблем при нарахуванні заробітної плати двом працівникам, які фактично обіймають ту саму посаду, можна було б уникнути. Тепер же виплатити заробітну плату новій матеріально відповідальній особі за два тижні роботи установа не має права, навіть за наявності економії коштів за КЕКВ 1110. Згідно з діючим законодавством відшкодувати незаконні витрати повинна особа, що допустила такі витрати, тобто керівник установи.

Оскільки йдеться про матеріально відповідальних осіб, порядок звільнення та прийняття яких має свої особливості, звернемо увагу на такий нюанс.

Згідно з

п. 1.9 Інструкції № 90 при зміні матеріально відповідальних осіб на день приймання-передачі справ проводиться інвентаризація.

У день звільнення (у

день приймання-передачі справ) матеріально відповідальна особа повинна передати матеріальні цінності, за які несе відповідальність. При цьому складаються акти приймання-передачі матеріальних цінностей і з новим працівником укладається договір про повну матеріальну відповідальність.

Але оскільки це останній робочий день працівника, який звільняється, то нового працівника ви з наведених вище причин не можете прийняти на роботу. Виникає запитання: як тоді передати матеріальні цінності? Виходом із цієї ситуації може бути тимчасове призначення працівника установи для виконання такої роботи з числа осіб у межах тієї ж категорії персоналу, наприклад, бухгалтера. Безумовно, при цьому видається відповідний наказ керівника і з таким працівником укладається договір про повну матеріальну відповідальність.

У перший день роботи нова матеріально відповідальна особа приймає матеріальні цінності від такого «посередника».

Ірина Нестругіна, начальник КРВ у м. Харкові

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі