Теми статей
Обрати теми

Нещасний випадок зі смертельним наслідком: витрати на поховання

Редакція ПБО
Стаття

Нещасний випадок зі смертельним наслідком: витрати на поховання

 

Завершуючи цикл статей, присвячених виплатам, які провадяться за рахунок коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань через підприємство, розглянемо порядок проведення витрат на поховання в разі смерті потерпілого від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

Катерина СКРИПКІНА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У разі смерті потерпілого в результаті нещасного випадку, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (далі — Фонд) зобов’язаний:

1) виплатити одноразову допомогу (

п.п. «б» п. 1 ч.1 ст. 21 Закону № 1105, п.п. 2 п. 1.2 Порядку № 24);

2) виплачувати щомісячну страхову виплату особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого (

п.п. «д» п. 1 ч. 1 ст. 21 Закону № 1105, п.п. 6 п. 1.2 Порядку № 24);

3) відшкодувати вартість пов’язаних з цим ритуальних послуг відповідно до місцевих умов

(п. 2 ч. 1 ст. 21 Закону № 1105, п.п. 7 п. 1.2 Порядку № 24).

Докладніше зупинимося на виплаті, яка безпосередньо стосується підприємства-страхувальника, а саме, на оплаті витрат на поховання в разі смерті потерпілого.

Проведення витрат на поховання в разі смерті потерпілого від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання здійснюється відповідно до

Порядку № 826.

Відповідно до

п. 5 Порядку № 826 та п. 6.4 Інструкції № 36 страхувальник має організувати поховання працівника, який загинув на виробництві або помер у лікарні під час лікування отриманої на підприємстві травми.

Фонд відшкодовує витрати, понесені підприємством-страхувальником на поховання, у розмірі не вище граничних витрат на поховання потерпілого та пов’язаних з цим ритуальних послуг, які діяли на день поховання. Згідно з

п. 6 Порядку № 826 до таких витрат належать витрати на:

— поховання;

— придбання одягу;

— придбання взуття;

— придбання інших предметів для похорону;

— організацію поминального обіду;

— релігійні обряди;

— виготовлення пам’ятників та огорож тощо.

Граничні розміри витрат на поховання потерпілого та пов’язаних з цим ритуальних послуг у разі його смерті від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання встановлено

постановою № 13. Сума граничних витрат залежно від місця поховання коливається від 3103 до 4564 грн.

У випадку якщо витрати підприємства на поховання потерпілого працівника та пов’язані з цим ритуальні послуги будуть менше граничного розміру таких витрат, Фонд відшкодовує підприємству фактично понесені підприємством витрати.

Витрати на поховання здійснюються підприємством за рахунок своїх коштів з подальшим заліком у рахунок страхових внесків до Фонду (

абзац третій п. 6.4 Інструкції № 36).

Зверніть увагу: витрати на поховання і пов’язані з цим ритуальні послуги приймаються до заліку в рахунок страхових внесків або відшкодовуються підприємству тільки за наявності документів, що підтверджують відповідні витрати на день поховання (довідок, рахунків, платіжних доручень тощо).

У разі якщо потерпілий працівник помер в одному регіоні України, його поховання здійснювалося в іншому регіоні, витрати на поховання, понесені підприємством, відшкодовуються Фондом у граничних розмірах, установлених на день поховання для регіону, де здійснювалося поховання.

 

Оподаткування оплати витрат на поховання

Витрати на поховання працівника не обкладаються податком з доходів фізичних осіб та внесками до фондів соціального страхування.

 

Вид виплати

Нарахування

Утримання

ПФ

Фтвп

Фб

Фнв

ПДФО

ПФ

Фтвп

Фб

Оплата витрат на поховання потерпілого від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання

 

У зв’язку з тим, що витрати, понесені підприємством на поховання працівника, потерпілого в результаті нещасного випадку або професійного захворювання, та пов’язані з цим ритуальні послуги, згодом відшкодовуються Фондом (тобто фактично це витрати Фонду), сума таких витрат не включається до валових витрат підприємства.

Приклад.

ТОВ «Техсервіс» оплатило витрати на поховання та пов’язані з цим ритуальні послуги працівника, який загинув у результаті нещасного випадку 05.09.2007 р. Сума витрат склала 3600 грн. Поховання здійснювалося в м. Харкові 06.09.2007 р.

Згідно з

постановою № 13 граничний розмір витрат на поховання в Харківській області становить 3673 грн. Отже, підприємству зараховується Фондом уся сума понесених витрат на поховання працівника.

Бухгалтерський облік витрат на поховання працівника покажемо в таблиці.

 


з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

дебет

кредит

1

Оплачено послуги з поховання працівника

377

311

3600,00

2

Зараховано в рахунок страхових внесків до Фонду суму витрат на поховання

656

377

3600,00

 

Понесена підприємством сума витрат на поховання потерпілого в результаті нещасного випадку або професійного захворювання та пов’язані з цим ритуальні послуги має бути відображено в Розрахунковій відомості в рядку 18 розділу 2 та рядку 35 розділу 6.

Використовуючи дані прикладу, наведемо фрагмент заповнення Розрахункової відомості, а саме, розділу 6.

 

Фрагмент

Розрахункової відомості

...

6. Витрати з коштів Фонду з початку року (грн.)*

Найменування витрат

Код рядків

Кількість потерпілих

Фактична кількість днів виплат допомоги

Сума всього

Допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності

34

Витрати на поховання потерпілого

35

1

Х

3600,00

Страхова виплата потерпілому в розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні потерпілого на легшу роботу

36

х

Інші витрати

37

х

х

Разом (34 + 35 + 36 + 37):

38

х

х

3600,00

 

*

Суми витрат зменшуються на суми витрат, які не прийнято до заліку в звітному році.

 

До викладеного вище зазначимо, що роботодавець може допомогти сім’ї потерпілого, виплативши допомогу на поховання потерпілого.

Згідно з

п.п. «б» п.п. 4.3.21 Закону № 889 кошти або вартість майна (послуг), що надаються роботодавцем як допомога на поховання працівника в розмірі, що не перевищує подвійного розміру суми, визначеної в п.п. 6.5.1 Закону № 889, не обкладатиметься податком з доходів фізичних осіб. У 2007 році така неоподатковувана сума допомоги на поховання становить 1480 грн. (740 грн. х 2).

Крім того, якщо на підприємстві є профспілкова організація, допомогу на поховання потерпілого може бути виплачено такою організацією

(п.п. «а» п.п. 4.3.21 Закону № 889). У цьому разі обмеження щодо неоподатковуваної суми допомоги, що надається, немає.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі