Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Виплата роботодавцем допомоги на поховання померлого працівника

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Виплата роботодавцем допомоги на поховання померлого працівника

 

Як здійснюється надання роботодавцем допомоги на поховання працівника підприємства і як її виплата відображається в податковому та бухгалтерському обліку?

(м. Харків)

 

Перш ніж розглянути порядок надання допомоги на поховання, визначимо, на підставі чого вона може надаватися. Згідно зі

ст. 91 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) у колективному договорі може бути передбачено додаткові (порівняно з гарантованими законодавством) трудові та соціально-побутові пільги. Зокрема, у колективному договорі може бути передбачено виплату допомоги на поховання працівника підприємства його родичам із застереженням «за наявності фінансових можливостей підприємства». Зазначене застереження, по суті, залишає за роботодавцем право на відмову у видачі такої допомоги в разі відсутності грошових коштів.

Допомога на поховання працівника підприємства виплачується його родичам на підставі їх заяви та копії свідоцтва про смерть.

При цьому роботодавець має пам’ятати таке. Відповідно до

п.п. «б» п.п. 4.3.21 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889) матеріальна допомога на поховання померлого працівника, надана роботодавцем за останнім основним його місцем роботи в розмірі, що не перевищує подвійного розміру суми, зазначеної в п.п. 6.5.1 Закону № 889, не обкладається податком з доходів фізичних осіб. Отже, у 2007 році не обкладається податком з доходів допомога на поховання працівника, видана його роботодавцем, у межах 1480 грн.

Сума матеріальної допомоги на поховання в частині, що перевищує 1480 грн., обкладається податком з доходів фізичних осіб за ставкою 15 %.

Внесками до фондів соціального страхування допомога на поховання не обкладається, оскільки ця виплата не включається до фонду оплати праці згідно зі

ст. 3.31 Інструкції № 5.

Відповідно сума такої допомоги не включається до валових витрат підприємства.

Приклад.

Дочці померлого працівника Остапенка І. І. надано роботодавцем цього працівника допомогу на поховання в розмірі 1700 грн.

У бухгалтерському обліку надання допомоги на поховання померлого працівника відображається так.

 


з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

дебет

кредит

1

Нараховано допомогу на поховання померлого працівника

949

685

1700

2

Утримано податок з доходів фізичних осіб із суми перевищення
(1700-1480) х 15 : 100

685

641/ПДФО

33

3

Перераховано податок з доходів фізичних осіб

641/ПДФО

311

33

4

Виплачено дочці Остапенка І. І. допомогу на поховання

685

301

1667

 

Відповідно до

Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПАУ від 29.09.2003 р. № 451, допомога, що надається на поховання на підставі п.п. «б» п.п. 4.3.21 Закону № 889, має відображатися з ознакою доходу «09» як додаткове благо. Варто зауважити, що з ознакою доходу «09» відображається додаткове благо, надане роботодавцем працівнику підприємства. У цьому випадку додаткове благо надається родичу померлого працівника підприємства, для якого підприємство, що надає допомогу на поховання, не є роботодавцем. Отже, логічно було б відображати таку допомогу з ознакою доходу «14». Але враховуючи, що працівники податкових органів наполягають на відображенні допомоги на поховання померлого працівника з ознакою доходу «09», найімовірніше, багато які бухгалтери віддадуть перевагу саме цьому.

Тетяна Онищенко, економіст-аналітик

Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі