Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до наказу ДПА України від 30.05.97 № 166

Редакція ПБО
Наказ від 20.08.2007 р. № 498

Міністерства та відомства України

  

Про внесення змін до наказу ДПА України від 30.05.97 № 166

 

Наказ від 20 серпня 2007 року № 498

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 7 вересня 2007 р. за № 1045/14312

(витяг)

  

З метою удосконалення адміністрування податку на додану вартість та відшкодування його з бюджету, а також відповідно до статті 7 Закону України «Про податок на додану вартість», та керуючись статтею 8 Закону України «Про державну податкову службу в Україні»,

НАКАЗУЮ:

1.

Внести зміни до додатка 1 до податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 30.05.97 № 166, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.07.97 за № 250/2054 (у редакції наказу Державної податкової адміністрації України від 15.06.2005 № 213), виклавши його в новій редакції, що додається*.

* Додаток 1 «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість» в новій редакції розміщено всередині цього номера газети. —

Прим. ред.

2.

Висновки додатка 2** до Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 30.05.97 № 166, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.07.97 за № 250/2054 (у редакції наказу Державної податкової адміністрації України від 15.06.2005 № 213), доповнити новим пунктом 7 такого змісту:

** Додаток 2 до Порядку «Акт про результати документальної невиїзної (камеральної) перевірки податкової декларації з податку на додану вартість» не наводиться. —

Прим. ред.

«7) збільшується (зменшується) сума по податковому векселю, зарахована до складу податкових зобов’язань (податкового кредиту)».

<...>

Голова А. Брезвін



коментар редакції

Нова форма додатка 1 до декларації з ПДВ

Не можна сказати, що ці зміни викликано нагальною необхідністю. Скоріше це просто бажання

вдосконалити форму додатка 1 до декларації з ПДВ. Насправді ж замість поліпшення бухгалтери отримали додатковий клопіт.

Судіть самі: хоча стара форма додатка 1 була недостатньо прозорою, але її заповнення особливих

питань не викликало . До речі, податківці і раніше часто вимагали вписувати найменування контрагентів та номери податкових накладних до колишньої форми додатка 1, що, зрозуміло, законодавству не відповідало. Нова форма додатка 1 ідеально підходить лише для одного випадку заповнення рядків 8 і 16 декларації — при коригуванні податкового зобов’язання та податкового кредиту в ситуаціях, що підпадають під дію п. 4.5 Закону про ПДВ, тобто тоді, коли виписується розрахунок коригування до податкової накладної. По суті, це тільки розшифрування показників рядка 8.3 та 16.2 декларації.

Але ж існує безліч інших випадків заповнення ряд. 8 і 16, коли розрахунок коригування не виписується. Наприклад, платник податків, який придбав товар і збільшив податковий кредит щодо нього, у наступних періодах використовував його на цілі, не пов’язані з господарською діяльністю. У таких випадках нічого не залишається, як поставити у

графах 6,7 прокреслення. Те ж саме відбувається і в разі придбання товару за готівку з подальшим поверненням, коли документом, на підставі якого було збільшено податковий кредит, є фіскальний чек. При цьому, незважаючи на спільну назву граф 4 і 5, що передбачає запис у них тільки податкових накладних, зазначати в них потрібно, мабуть, реквізити чека (або іншого документа, що замінює податкову накладну).

Якщо ж говорити про виправлення помилки, то цілком можлива ситуація, коли

податкову накладну взагалі не виписали. Наприклад, помилково було не визнано умовний продаж згідно з п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ або не нараховано податкові зобов’язання при ліквідації основних фондів тощо. Тоді нічого не залишається робити, як проставити прокреслення ще й у графах 4, 5.

І зовсім протиприродно виглядатиме заповнення додатка 1 у разі, коли коригування податкового зобов’язання або податкового кредиту

неможливо пов’язати з конкретною податковою накладною. Скажімо, було допущено арифметичну помилку при підрахунку оборотів за звітний період. Тоді й у графах 2, 3 доведеться ставити прокреслення?! От уже дійсно прозора форма!

Зміни, що коментуються, набувають чинності з 18.09.2007 р., тобто до закінчення граничних строків подання декларації за серпень. не виключено, що податківці

вимагатимуть подання нової форми додатка 1 уже разом з декларацією за серпень. Тому в сьогоднішній номер ми вкладаємо цей бланк.

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі