Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Заява про реєстрацію платником ПДВ за підставою перевищення ліміту подається протягом двадцяти днів наступного календарного місяця

Редакція ПБО
Стаття

Заява про реєстрацію платником ПДВ за підставою перевищення ліміту подається протягом двадцяти днів наступного календарного місяця

 

Наше підприємство зареєстровано платником податків 3 вересня, а 5 вересня отримано попередню оплату поставки товару на суму 305 тис. грн.

В який строк підприємство зобов’язане подати заяву про реєстрацію як платника ПДВ до податкового органу за своїм місцезнаходженням — не пізніше 25 вересня чи не пізніше 20 жовтня? Тобто від якої дати слід відлічувати установлений строк у двадцять календарних днів — від моменту фактичного перевищення 300-тисячного обсягу оподатковуваних операції поставки (5 вересня) чи від дати завершення календарного місяця, в якому такий обсяг було перевищено (30 вересня)? Чи немає колізії норм абзацу другого пункту 9.4 ст. 9 Закону України «Про податок на додану вартість» та п.п. «а» п. 9.6 ст. 9 цього ж Закону?

 

Відповідно до підпункту 2.3.1 п. 2.3 ст. 2 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон), у разі коли загальна сума від здійснення операцій з поставки товарів (послуг), у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, що підлягають оподаткуванню згідно з цим Законом, нарахована (сплачена, надана) особі або в рахунок зобов’язань третім особам, протягом останніх дванадцяти календарних місяців сукупно перевищує 300000 гривень (без урахування податку на додану вартість), така особа підлягає обов’язковій реєстрації як платник податку.

При цьому в абзаці другому п. 9.4 ст. 9 Закону прямо зазначено: якщо обсяг оподатковуваних операцій особи протягом звітного податкового періоду перевищує суму, визначену п.п. 2.3.1 п. 2.3 ст. 2 цього Закону, не більше ніж у два рази, така особа зобов’язана надіслати податковому органу заяву про реєстрацію

протягом двадцяти календарних днів, наступних за таким звітним податковим періодом.

Тобто ваше

підприємство зобов’язане подати заяву про реєстрацію як платника ПДВ до податкового органу за своїм місцезнаходженням не пізніше 20 жовтня.

Щодо відсутності підстав для запитання про колізію норм абзацу другого п. 9.4 ст. 9 Закону та п.п. «а» п. 9.6 ст. 9 Закону зазначимо таке.

У п.п. «а» п. 9.6 ст. 9 Закону зазначено, що особами, які підлягають реєстрації згідно з п.п. 2.3.1 п. 2.3 ст. 2 Закону, заява про реєстрацію має бути подана (надіслана) податковому органу не пізніше двадцятого календарного дня з моменту досягнення суми оподатковуваних операцій, визначеної зазначеним пунктом.

Відповідно в п.п. 2.3.1 п. 2.3 ст. 2 Закону строк, за який розраховується загальна сума від здійснення операцій з поставки товарів (послуг), визначено в календарних місяцях, тобто

така сума розраховується лише після закінчення поточного календарного місяця.

До речі, також зазначимо, що у вашому випадку календарний місяць виявився неповним, але це не суперечить тому, щоб розглядати цей період та відповідний обсяг операцій поставки як такі, що відповідають визначенню «протягом останніх дванадцяти календарних місяців сукупно».

Таким чином, моментом досягнення суми оподатковуваних операцій, визначеної зазначеним п.п. 2.3.1 п. 2.3 ст. 2 Закону, слід вважати дату закінчення останнього звітного податкового (календарного) місяця (у вашому випадку — неповного) з періоду тих дванадцяти (або менше) календарних місяців, що визначений п.п. 2.3.1 п. 2.3 ст. 2 Закону як період розрахунку сукупно загальної суми від здійснення операцій з поставки товарів (послуг). Тобто зазначеної вами колізії норм Закону немає.

Таким же чином слід застосовувати норми абзацу другого п. 11 та п.п. «а» п. 13 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79, з наступними змінами та доповненнями.

Сергій Тимошенко,
 головний державний податковий ревізор-інспектор Департаменту ПДВ Державної податкової адміністрації України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі