Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Видача позики працівнику: податковий та бухгалтерський облік

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Видача позики працівнику: податковий та бухгалтерський облік

 

Працівнику підприємства на підставі договору позики було видано безпроцентну позику в розмірі 18000 грн. Строк погашення позики — 3 роки (по 500 грн. на місяць). Погашення провадиться шляхом утримання із заробітної плати. Як у податковому обліку підприємства відображаються операції, що проводяться?

(м. Маріуполь)

 

У податковому обліку підприємства-позикодавця операції з видачі та повернення безпроцентної позики працівнику не відображаються (

п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток). Отже, при виплаті позики валові витрати підприємства не збільшуються, як не збільшується і його валовий дохід при погашенні позичальником зобов’язань за договором позики.

Відповідно до

п.п. 3.2.5 Закону про ПДВ видача та зворотне отримання позики не є об’єктом обкладення податком на додану вартість.

Щодо податку з доходів фізичних осіб, то видана працівнику сума позики не є його доходом, оскільки підлягає поверненню. Отже,

протягом дії договору позики об’єкт оподаткування у працівника не виникає.

Відповідно до

п. 3.28 Інструкції № 5 сума позики, виданої працівнику підприємства, не включається до фонду оплати праці. У зв’язку з цим сума виданої працівнику позики не є базою для нарахування та утримання внесків до фондів соціального страхування.

Варто звернути увагу на такий момент: сума, визначена в рахунок погашення позики, як правило, за заявою працівника утримується із заробітної плати.

ПФУ у

листі від 19.01.2005 р. № 949/4 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 33) виклав свою точку зору щодо порядку сплати внесків до Пенсійного фонду в разі, коли за заявою працівника з його зарплати підприємство утримує суму в рахунок погашення позики.

Так, згідно з

п.п. 5.1.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1, перерахування страхових внесків здійснюється одночасно з одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі або з виручки від реалізації товарів (послуг).

При цьому фактичним одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу) вважається одержанням відповідних сум готівкою, зарахування на банківський рахунок одержувача, перерахування за дорученням одержувачу на будь-які цілі, одержання товарів (послуг) або будь-яких інших матеріальних цінностей у рахунок зазначених виплат (доходу), фактичне здійснення з таких виплат (доходу) відрахувань, передбачених законодавством, або за виконавчими документами або будь-яких інших відрахувань.

У згаданому листі ПФУ зазначає, що сплата страхових внесків (у 2008 році — 33,2 %) здійснюється в день погашення позики, яке є однією з форм виплати заробітної плати.

Не виключено, що працівники ПФУ мають на увазі таке: оскільки погашення позики за рахунок заробітної плати працівника відображається останнім днем місяця, за який нараховується заробітна плата, то і сплата пенсійного внеску із суми нарахованої заробітної плати, що дорівнює розміру погашення за позикою, повинна здійснюватися цього ж дня.

Проте, на наш погляд, днем погашення позики є день виплати заробітної плати, який установлено банком. Тому саме цього дня можна фактично зарахувати суми заробітної плати із сумою, яку необхідно погасити за позикою, а отже, і сплатити внески до Пенсійного фонду.

Разом з тим для тих, хто не має наміру сперечатися з працівниками ПФУ з цього питання, рекомендуємо в договорі спеціально застерегти, що позика погашається шляхом утримання із заробітної плати працівника в день виплати такої зарплати.

Щодо бухгалтерського обліку, то зазначимо таке. Порядок відображення операцій з видачі та погашення суми позики в бухгалтерському обліку залежить від строку погашення позики.

Так, якщо повернення грошових коштів за договором позики має відбутися протягом 12 місяців, то заборгованість працівника слід відображати у складі поточної дебіторської заборгованості (

субрахунок 377 «Розрахунки з іншими дебіторами»).

Якщо ж договором позики передбачено триваліший строк погашення, то сума заборгованості відображається у складі довгострокової дебіторської заборгованості підприємства (

субрахунок 183 «Інша дебіторська заборгованість»). При настанні строку погашення позики протягом 12 місяців з дати балансу заборгованість працівника перед підприємством необхідно перевести з довгострокової дебіторської заборгованості до складу поточної дебіторської заборгованості (Дт 377 — Кт 183).

Згадаємо умови прикладу, зазначені в запитанні.

Працівнику підприємства на підставі договору позики було видано безпроцентну позику в розмірі 18000 грн. Строк погашення позики — 3 роки (по 500 грн. на місяць). Погашення проводиться шляхом утримання із заробітної плати.

У бухгалтерському обліку операції з видачі та погашення суми позики має бути відображено так.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

дебет

кредит

1

Видано з каси підприємства суму довгострокової позики

183

301

18000

2

Частину довгострокової дебіторської заборгованості переведено до складу поточної дебіторської заборгованості

377

183

6000

3

Погашено частину позики шляхом утримання із заробітної плати

661

377

500*

* Ця проводка здійснюватиметься щомісячно до повного погашення позики.

 

Тетяна Онищенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі