Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Прощення боргу працівнику підприємства за договором позики

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Прощення боргу працівнику підприємства за договором позики

 

Працівнику підприємства було надано безпроцентну позику в сумі 10800 грн., строк погашення позики — 3 роки (по 300 грн. на місяць). Частину позики в розмірі 7800 грн. працівник погасив шляхом утримання із заробітної плати, а частину (3000 грн.) підприємство вирішило пробачити позичальнику — працівнику підприємства. Чи обкладається ця сума податком з доходів фізичних осіб та внесками до соціальних фондів?

(м. Харків)

 

Анульована сума позики включається до оподатковуваного доходу працівника як додаткове благо відповідно до

п.п. «д» п.п. 4.2.9 Закону № 889. У цьому випадку підприємство зобов’язане утримати із суми анульованого боргу податок з доходів фізичних осіб за ставкою 15 %.

У зв’язку з тим, що пробачена сума позики є чистим доходом, який виплачено на руки, для визначення нарахованої суми необхідно застосувати коефіцієнт у розмірі 1,176471.

У цьому випадку нарахована сума доходу складе: 3000 х 1,176471 = 3529,41 грн.

Сума пробаченої позики з урахуванням коефіцієнта і утриманий податок відображаються в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «09».

Щодо внесків до соціальних фондів зазначимо таке.

Для визначення бази нарахування (утримання) страхових внесків використовується

Інструкція № 5. Суми заборгованості за позиками, анульованими кредиторами, відсутні як у складі виплат, уключених до фонду оплати праці, так і серед виплат, які до нього не включаються. Проте відповідно до роз’яснення Держкомстату (див. лист від 11.04.2005 р. № 9/2-2-9/116) сума позики (або її частина), яка за рішенням підприємства-позикодавця не підлягає поверненню працівником, входить до складу фонду оплати праці як інші заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають індивідуальний характер (п.п. 2.3.4 Інструкції № 5).

Крім того, такої ж точки зору дотримуються працівники Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві (див.

лист від 20.12.2007 р. № 2340-07-1) та Фонду соціального страхування на випадок безробіття (див. лист від 12.08.2005 р. № ДЦ-09-4303/0/6-05).

Проте, на нашу думку, це не так. Ми вважаємо, що сума пробаченої позики не включається до фонду оплати праці на тій підставі, що відносини, які виникають за договором позики між юридичною особою та фізичною особою, незважаючи на те що остання є працівником такої юридичної особи — підприємства, регулюються винятково

ЦКУ. Отже, процедура прощення позики позичальнику не належить до відносин трудового найму. Проте, ураховуючи категоричність позиції фондів, підприємствам, які не мають наміру вступати з ними в конфлікт, можна порекомендувати таке.

Щоб уникнути негативних наслідків, підприємство може використовувати таку просту схему. Можна надати працівнику разову матеріальну допомогу у зв’язку із сімейними обставинами, що дорівнює прощеній сумі боргу, збільшеній на «натуральний» коефіцієнт. Нагадаємо: разова матеріальна допомога, що надається окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, не включається до фонду оплати праці згідно з

п. 3.31 Інструкції № 5 і відповідно не є базою для нарахування (утримання) страхових внесків. У зв’язку з цим із суми матеріальної допомоги утримується тільки податок з доходів фізичних осіб. Отриманою на руки сумою матеріальної допомоги працівник і погасить заборгованість за договором позики.

Отже, для мінімізації витрат, пов’язаних з анульованим боргом, необхідно зробити таке:

1. Працівник підприємства пише заяву на отримання матеріальної допомоги за сімейними обставинами на суму, що дорівнює сумі боргу за договором позики, яку він не погашатиме згідно з рішенням роботодавця, збільшену на «натуральний» коефіцієнт.

2. Підприємство видає працівнику необхідну суму матеріальної допомоги, утримавши попередньо податок з доходів фізичних осіб.

3. У день отримання матеріальної допомоги працівник погашає борг за договором позики.

Таким чином, оформивши декілька додаткових документів, підприємство зможе уникнути витрат, пов’язаних з нарахуванням внесків до фондів соціального страхування, адже в цьому випадку має місце не анулювання боргу за виданою позикою, а матеріальна допомога за сімейними обставинами.

Відобразимо в бухгалтерському обліку таку операцію.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

дебет

кредит

1

Нараховано разову матеріальну допомогу працівнику підприємства

949

685

3529,41*

2

Утримано податок з доходів фізичних осіб

685

641/ПДФО

529,41

3

Перераховано податок з доходів фізичних осіб

641/ ПДФО

311

529,41

4

Видано працівнику матеріальну допомогу

685

301

3000,00

5

Погашено заборгованість працівника підприємства за договором позики

301

377

3000,00

* У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ суму нарахованої працівнику матеріальної допомоги підприємство відобразить з ознакою доходу «17».

 

Тетяна Онищенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі