Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. У поточному році враховуються податкові збитки лише двох попередніх років

Редакція ПБО
Стаття

У поточному році враховуються податкові збитки лише двох попередніх років

 

Які особливості врахування в декларації з податку на прибуток за звітні періоди 2008 року від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих років?

  

Відповідно до пункту 6.1 ст. 6 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР, зі наступними змінами та доповненнями (далі — Закон), якщо об’єкт оподаткування платника податку з числа резидентів за результатами податкового року має від’ємне значення об’єкта оподаткування (з урахуванням суми амортизаційних відрахувань), сума такого від’ємного значення підлягає включенню до складу валових витрат першого календарного кварталу наступного податкового року. Розрахунок об’єкта оподаткування за наслідками півріччя, трьох кварталів та року здійснюється з урахуванням від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього року у складі валових витрат таких податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення такого від’ємного значення.

У декларації з податку на прибуток підприємства, форма якої затверджена наказом Державної податкової адміністрації України від 29.03.2003 р. № 143 зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 08.04.2003 р. за № 271/7592, від’ємне значення об’єкта оподаткування 2007 року відображається у рядку 08.

У деклараціях з податку на прибуток підприємства за звітні періоди 2008 року від’ємне значення об’єкта оподаткування попередніх років платники податку зазначають у складі валових витрат у рядку 04.9.

При цьому пунктом 22.13 Закону (у редакції, що діяла у 2007 році) було встановлено, що у 2007 році сума від’ємного значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток, що виникла станом на 1 січня 2006 року і не погашена протягом 2006 року, не підлягала протягом 2007 року врахуванню у складі валових витрат платника податку.

Ураховуючи вищевикладене,

у деклараціях з податку на прибуток підприємства за звітні періоди 2008 року значення рядка 04.9 не може перевищувати абсолютного значення рядка 08 декларації з податку на прибуток за 2007 рік.

 

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ, заступник директора департаменту податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів)
ДПА України

Валентин ЗАВГОРОДНЄВ, заступник директора департаменту податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів)
ДПА України — начальник відділу адміністрування податку на прибуток та податкових платежів
ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі