Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Фрахт — він і в підприємця фрахт

Редакція ПБО
Стаття

Фрахт — він і в підприємця фрахт

 

Чи оподатковується у джерела виплати сума фрахту, що сплачується резидентом — фізичною особою — підприємцем нерезиденту за договором фрахту?

 

Відповідно до підпункту 1.35.1 п. 1.35 ст. 1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (далі — Закон), фрахт — це винагорода (компенсація), що сплачується за договорами перевезення, найму або піднайму судна або транспортного засобу (їх частин) для цілей перевезення вантажів та пасажирів морськими або повітряними суднами; перевезення вантажів залізничним або автомобільним транспортом.

При цьому п.п. 1.35.2 п. 1.35 ст. 1 Закону встановлено, що доходи нерезидентів, отримані як фрахт, оподатковуються за правилами, визначеними п. 13.5 ст. 13 Закону.

Відповідно до п. 13.5 ст. 13 Закону сума фрахту, що сплачується резидентом нерезиденту за договорами фрахту, оподатковується за ставкою 6 відсотків у джерела виплати таких доходів за рахунок цих доходів. При цьому базою для оподаткування є базова ставка такого фрахту; особою, уповноваженою стягувати цей податок та вносити його до бюджету, є

резидент, який виплачує такі доходи, незалежно від того, є він платником цього податку чи ні, а також є він суб’єктом спрощеного оподаткування чи ні.

Термін «базова ставка фрахту» визначено у п.п. 1.35.2 ст. 1 Закону — це сума фрахту, включаючи витрати з навантаження, розвантаження, перевантаження та складування (схову) товарів, збільшена на суму витрат за рейс судна або іншого транспортного засобу, сплачуваних (відшкодовуваних) фрахтувальником згідно з укладеним договором фрахтування.

У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні: «резиденти» — юридичні особи та

суб’єкти господарської діяльності України, які не мають статусу юридичної особи (філії, представництва тощо), які створені та здійснюють свою діяльність відповідно до законодавства України з місцезнаходженням на її території (п. 1.15 ст. 1 Закону); «нерезиденти» — юридичні особи та суб’єкти господарської діяльності, що не мають статусу юридичної особи (філії, представництва тощо) з місцезнаходженням за межами України, які створені та здійснюють свою діяльність відповідно до законодавства іншої держави (п. 1.16 ст. 1 Закону).

Таким чином,

сума фрахту, що сплачується нерезиденту резидентом — фізичною особою — підприємцем за договорами фрахту, відповідно до п. 13.5 ст. 13 Закону оподатковується за ставкою 6 відсотків у джерела виплати таких доходів за рахунок цих доходів; базою оподаткування є базова ставка такого фрахту; така фізична особа — підприємець, який виплачує такі доходи, є особою, уповноваженою стягувати цей податок та вносити його до бюджету. При цьому така фізична особа — підприємець зобов’язана надавати Звіт про утримання та внесення до бюджету податку на доходи нерезидентів за формою та відповідно до порядку, затвердженого наказом ДПАУ від 16.01.98 р. № 28 (у редакції наказу ДПАУ від 29.03.2002 р. № 140).

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ, заступник директора
 департаменту податку на прибуток
 та інших податків і зборів (обов’язкових платежів)
ДПА України

Валентин ЗАВГОРОДНЄВ, заступник директора
 департаменту податку на прибуток
 та інших податків і зборів (обов’язкових платежів)
ДПА України — начальник відділу
адміністрування податку на прибуток
та податкових платежів ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі