Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Ліцензії на будівництво переоформляти не потрібно

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Ліцензії на будівництво переоформляти не потрібно

 

У нашого підприємства є ліцензія на провадження будівельної діяльності, отримана у 2006 році строком на 5 років. Чи потрібно нам переоформляти цю ліцензію у зв’язку зі зміною порядку ліцензування?

(м. Донецьк)

  

Первісно на це питання було надано позитивну відповідь: старі ліцензії потрібно було переоформити до 01.12.2008 р. Було навіть розроблено проект наказу Мінрегіонбуду про затвердження Порядку переоформлення ліцензій, виданих до 1 січня 2008 року. Проте

постановою від 27.02.2008 р. № 94 Кабмін скасував норму, що вимагає переоформлення ліцензій, замінивши її пунктом, відповідно до якого «ліцензії, видані до 1 січня 2008 року, діють до закінчення встановлених у них строків».

Одне «але»: необхідності пройти процедуру внесення змін до доданого до ліцензії переліку видів робіт не уникнути, якщо суб’єкт господарювання здійснює не тільки ті види робіт, які вже зазначено в ліцензії, але й ті, які тепер зазначено в

Переліку № 24 як такі, що підлягають ліцензуванню. Серед найістотніших нововведень, пов’язаних із затвердженням нового Переліку, слід зазначити необхідність ліцензування інжинірингових робіт (зокрема, генпідряду та технагляду за будівництвом), інженерної підготовки будівництва, робіт з опорядження конструкцій та устаткування (у тому числі опорядження приміщень, стель, підлог, малярних та шпалерних робіт). Але поки не затверджено нові Ліцензійні умови, в яких, зокрема, закріплювалися б вимоги до провадження нових ліцензованих видів госпдіяльності, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури, виникає запитання, чи є взагалі необхідність і, більше того, процедурна можливість отримання такої ліцензії. Адже при вирішенні питання про можливість видачі ліцензії «технічний рівень та специфіка будівельної діяльності визначаються відповідно до ліцензійних умов» (п. 4 Порядку № 1396).

Аналогічна проблема вже виникала з послугами з перевезення пасажирів легковими автомобілями на замовлення. Нагадаємо, тоді, незважаючи на віднесення цього виду послуг до ліцензованих, відповідних ліцензійних умов не було. Держпідприємництва в цій ситуації вказував на необхідність ліцензування лише тих видів діяльності, щодо яких є ліцензійні умови (

лист від 11.09.2006 р. № 6582). Яку позицію на цей раз займуть держоргани, сказати поки що складно. Щоправда, Держархбудінспекція непрямо вже висловилася з цього приводу, зазначивши в листі від 06.03.2008 р. № 24/7-499 про необхідність надання серед інших документів «ліцензії на виконання відповідних будівельних робіт» при отриманні дозволу на виконання підготовчих робіт.

Олена Кабальська,
юрист Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі