Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Робота генерального підрядника в будівництві ліцензується

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Робота генерального підрядника в будівництві ліцензується

 

Чи потрібно будівельній організації, яка виступає в ролі генпідрядника і має діючу ліцензію, видану у 2007 році, одержувати додаткову ліцензію з 01.01.2008 р.?

(м. Запоріжжя)

 

До затвердження

Переліку № 24 на це запитання можна було дати однозначну відповідь: ні, генпідряднику не потрібна ліцензія, оскільки його діяльність не зазначалася у старому переліку серед ліцензованих видів. Держпідприємництва, власне, так завжди і відповідав (див. лист від 17.09.2002 р. № 4-452-1666/4994).

Що змінилося із затвердженням

Переліку № 24? Серед ліцензованих видів діяльності з’явилися інжинірингові роботи, до яких належить і діяльність генерального підрядника в будівництві. Але слід звернути увагу на те, що ліцензуванню підлягає генеральний підряд тільки в будівництві окремих об’єктів, а саме: будов житлового, громадського та виробничого призначення, інженерних мереж, транспортних споруд та магістральних трубопроводів. Генеральний підряд з будівництва, наприклад, невиробничих будівель та споруд промислових підприємств або сільськогосподарського призначення, а також об’єктів експериментального будівництва, об’єктів благоустрою, озеленення, ліцензуватися не повинен.

Варто звернути увагу ще на один момент: суб’єкту господарювання, в якого вже є ліцензія на провадження будівельних робіт, у разі, якщо він є генеральним підрядником, нову ліцензію одержувати не потрібно. Потрібно подати заяву на внесення змін до діючої ліцензії (докладніше див. на с. 9).

Утім навіть за наявності в переліку ліцензованих видів будівельної діяльності такого виду робіт, як генеральний підряд, необхідність ліцензування можна оспорювати. Річ у тім, що

ст. 27 Закону про архітектурну діяльність, на який посилається Порядок № 1396, серед обов’язків замовників (забудовників) та підрядників зазначає обов’язок доручати виконання окремих видів проектних та будівельних робіт особам, які мають відповідну ліцензію (кваліфікаційний сертифікат). Наявності ліцензії в підрядника (мається на увазі генеральний підрядник) Закон про архітектурну діяльність не вимагає. Немає такої вимоги ні в Примірному договорі підряду в капітальному будівництві, затвердженому наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 27.10.2005 р. № 3, ні в Загальних умовах укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених постановою Кабміну від 01.08.2005 р. № 668.

Крім того, відсутність ліцензійних умов, що встановлюють вимоги до діяльності генпідрядника, — це додатковий аргумент для того, щоб провадити таку діяльність без ліцензії.

Олена Кабальська,
 юрист Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі