Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Будівельні роботи для власних потреб підприємства

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Будівельні роботи для власних потреб підприємства

 

Чи потрібно одержувати ліцензію для проведення своїми силами будівельних робіт на власному об’єкті нерухомості?

(м. Кіровоград)

 

Тут можна пригадати позицію Держпідприємництва, згідно з якою для перевезення пасажирів та вантажів

виключно для задоволення власних потреб підприємства отримання ліцензії не потрібне (див. листи Держпідприємництва від 19.09.2001 р. № 3-451-1553/5734 // «Податки та бухгалтерський облік», 2001, № 93; від 17.07.2003 р. № 4-41-452-1362/4256). Є підстави сподіватися, що в питанні проведення будівельних робіт «виключно для задоволення власних потреб підприємства» Комітет займе аналогічну позицію.

Якщо ж до проведення таких робіт залучається стороння організація як підрядник, то в неї ліцензія на відповідний вид робіт повинна бути.

Якщо роботи виконуються працівниками підприємства (тобто без укладення договору підряду із суб’єктом будівельної діяльності) потрібно пам’ятати про спеціальні вимоги, що висуваються законодавством до працівників, які виконують окремі види робіт, пов’язані зі створенням об’єктів архітектури. Так, згідно зі

ст. 17 Закону про архітектурну діяльність виконавці окремих видів таких робіт можуть пройти професійну атестацію в порядку, визначеному Кабміном. Проте сьогодні такий порядок існує тільки у вигляді проекту (див. http://www.dabi.gov.ua/projects.shtm), передбачаючи при цьому атестацію на добровільних засадах. Надання можливості пройти таку атестацію і отримати кваліфікаційний сертифікат дозволить таким особам, як зазначено в консультації у «Віснику податкової служби України», 2008, № 4, с. 48, провадити окремі види підприємницької діяльності, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури, без відповідної ліцензії, але з дотриманням кваліфікаційних, організаційних, технологічних та інших вимог, установлених Ліцензійними умовами. Цей висновок було зроблено на підставі ч. 6 ст. 17 Закону про архітектурну діяльність.

Звертаємо увагу: наявність такого сертифіката у працівника суб’єкта господарювання не звільняє самого суб’єкта господарювання від обов’язку отримати ліцензію. Можна припустити, що існування такої норми насамперед зацікавить фізосіб-підприємців, що виконують будівельні роботи самостійно без найманих працівників. Але й їм доведеться почекати прийняття відповідного порядку атестації Кабміном, після чого можна буде ставити питання, чи потрібна їм тоді буде будівельна ліцензія за наявності кваліфікаційного сертифіката.

Варто також пригадати про

постанову Кабміну від 06.04.98 р. № 451, якою затверджено перелік окремих видів проектних та будівельно-монтажних робіт, інженерних вишукувань для будівництва, надання інжинірингових та інших послуг, що потребують відповідної атестації виконавця. Серед них будівельне проектування та конструювання, проектування інженерних мереж та систем, будівельно-монтажні роботи (підготовчі, земляні роботи, зведення несучих та огороджуючих конструкцій будівель та споруд тощо), функції генерального розробника, підрядника тощо. Проте через те, що жоден закон не передбачає такої обов’язкової атестації, зазначена постанова Кабміну виявилася просто «мертвою». Вдихнути в неї життя зможе прийняття Порядку проведення професійної атестації виконавців окремих видів робіт, пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, проект якого передбачає, що здійснення окремих видів робіт, пов’язаних зі створенням об’єктів архітектури, без кваліфікаційного сертифіката забороняється. Можливо, з прийняттям зазначеного Порядку з’явиться й норма, що встановлює відповідальність за його невиконання.

Однак відкритим залишається таке питання: такий кваліфікаційний сертифікат потрібен тільки працівникам суб’єктів будівельної діяльності, які здійснюють відповідні види робіт без отримання ліцензії, або й тим працівникам, які виконують роботи для власних потреб підприємства, де працює такий працівник. Давати на нього відповідь до прийняття відповідних нормативних актів зарано.

Олена Кабальська,
 юрист Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі