Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Отримання будівельної ліцензії фізособою-підприємцем

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Отримання будівельної ліцензії фізособою-підприємцем

 

Чи може отримати ліцензію на провадження робіт у будівництві, пов’язаних зі створенням об’єктів архітектури,

фізична особа — підприємець?

(м. Львів)

 

Зі зміною порядку ліцензування відповідь на запитання, чи може бути суб’єктом будівельної діяльності фізособа-підприємець, не стала більш визначеною.

Раніше на можливість отримання ліцензії на провадження робіт у будівництві фізособою-підприємцем неодноразово вказував Держпідприємництва (

листи від 12.02.2007 р. № 1000, від 15.01.2003 р. № 4-452-2128/240, від 06.06.2002 р. № 4-431-483/3133), звертаючи увагу при цьому на те, що фізособа-підприємець має дотримуватись ліцензійних умов і відповідати всім вимогам, що висуваються до суб’єктів господарювання, які займаються будівельними роботами. Але, власне, запитання і виникало саме у зв’язку з тим, що ці самі ліцензійні умови було сформульовано так, що отримати ліцензію на будівництво могла тільки юридична особа, але ніяк не фізособа-підприємець. У коментарі до одного з листів Держпідприємництва, де порушувалася ця проблема, ми зазначали, що, по-перше, Ліцензійні умови № 112 ніде прямо не дозволяють фізособам-підприємцям бути суб’єктами будівельної діяльності, а по-друге, виходячи з тексту цього документа можна було зробити висновок, що вони стосуються тільки юридичних осіб. Наприклад, у ньому фігурували такі вимоги, як наявність організаційно-функціональної структури підприємства з розподілом обов’язків, повноважень та відповідальності посадових осіб, укомплектованість підприємства інженерно-технічними працівниками та робітниками необхідних професій та кваліфікації (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2003, № 28).

Першу із згаданих перешкод тепер подолано

Порядком № 1396, у п. 2 якого прямо зазначено, що юридична особа і фізична особа (підприємець) — суб’єкти господарської діяльності, які мають намір провадити будівельну діяльність, повинні отримати ліцензію відповідно до цього Порядку. А от друга перешкода, як і раніше, актуальна — фізособа-підприємець не звільняється від необхідності дотримання ліцензійних умов. Виходить, що перешкодою в отриманні ліцензії на здійснення робіт, пов’язаних зі створенням об’єктів архітектури, може стати саме невідповідність фізособи-підприємця умовам ліцензування, а не власне його статус.

Залишається сподіватися, що переможе досить ліберальна позиція, висловлена одного разу Держкомбудом, яка полягає в тому, що

фізособам-підприємцям, які самостійно виконують роботи, достатньо відповідати кваліфікаційним вимогам, а не в цілому ліцензійним умовам. Якщо ж фізособа-підприємець провадить будівельну діяльність шляхом найму фахівців, ліцензійні умови на нього повністю поширюються (див. лист від 29.05.2003 р. № 9/2-121 // «Податки та бухгалтерський облік», 2003, № 78).

Ніна Костенко,
економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі