Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України

Редакція ПБО
Постанова від 26.03.2008 р. № 276

Кабiнет Мiнiстрiв України

 

Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України

Постанова від 26 березня 2008 р. № 276

 

З метою стримування зростання роздрібних цін на окремі види продовольчих товарів Кабінет Міністрів України

постановляє:

Внести

до постанов Кабінету Міністрів України зміни, що додаються.

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 26 березня 2008 р. № 276

Зміни, що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України

 

1. У

пункті 12 додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (ЗП України, 1996 р., № 21, ст. 596; Офіційний вісник України, 2001 р., № 47, ст. 2073; 2002 р., № 11, ст. 511, № 52, ст. 2346; 2004 р., № 42, ст. 2757, № 52, ст. 3452; 2005 р., № 17, ст. 903; 2006 р., № 20, ст. 1463; 2007 р., № 46, ст. 1882, № 73, ст. 2718):

1)

абзац двадцять дев’ятий викласти у такій редакції:

«граничні торговельні (постачальницько-збутові) надбавки до оптової ціни виробника (митної вартості) на борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину і м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі не вище 15 відсотків без урахування витрат з їх транспортування у міжміському сполученні;»;

2) в

абзаці тридцять сьомому слова «хліба і хлібобулочних виробів із борошна пшеничного вищого, першого і другого сорту, із суміші борошна пшеничного вищого, першого і другого сорту та житнього обдирного» замінити словами і цифрами «хліба вагою більш як 500 грамів з борошна пшеничного вищого, першого і другого сорту та їх суміші, борошна житнього та суміші борошна пшеничного та житнього простої рецептури (борошно, дріжджі, сіль, вода) без додавання цукру, жиру, інших наповнювачів»;

3) доповнити

абзац тридцять восьмий після слова «яйця» словами «курячі, цукор, олію соняшникову»;

4)

доповнити пункт абзацами такого змісту:

«граничні торговельні надбавки (націнки) на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах;

граничний розмір плати за проживання в гуртожитках (крім студентських гуртожитків) громадян України, осіб без громадянства та іноземців, які займають приміщення, що знаходяться у спільному користуванні кількох осіб, які не перебувають у сімейних відносинах.».

2. Доповнити

пункт 1 Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2007 р. № 1222 (Офіційний вісник України, 2007 р., № 79, ст. 2940), після слова «яйця» словами «курячі, цукор, олію соняшникову».

3.

Пункт 5 Порядку поставки та використання борошна, виробленого із зерна з державного продовольчого резерву та державного матеріального резерву, для виготовлення хліба масових сортів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2008 р. № 55 «Про заходи щодо забезпечення стабілізації ситуації на ринку зерна та продуктів його переробки у 2007/08 маркетинговому році» (Офіційний вісник України, 2008 р., № 14, ст. 341), викласти у такій редакції:

«5. До хліба масових сортів належать вироби вагою більш як 500 грамів, які мають найбільшу питому вагу в обсягах споживання в регіоні і виготовлені за простою рецептурою (борошно, дріжджі, сіль, вода) з борошна пшеничного вищого, першого і другого сорту та їх суміші, борошна житнього та суміші борошна пшеничного та житнього без додавання цукру, жиру, інших наповнювачів.».



коментар редакції

Уряд намагається стримати зростання цін на продовольчі товари

Документ, що коментується, прийнято

, як стверджує уряд України, з метою стримування зростання роздрібних цін на окремі види продовольчих товарів.

Зокрема, передбачено, що Рада міністрів Автономної Республіки Крим,

обласні, Київська і Севастопольська міські державні адміністрації встановлюють граничні торговельні надбавки до оптової ціни виробника (митної вартості) на деякі продовольчі товари (борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину, м’ясо птиці, варені ковбасні вироби, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі) не вище 15 % без урахування витрат з їх транспортування в міжміському сполученні.

Відбулися істотні зміни і щодо права зазначених вище органів установлювати

граничні рівні рентабельності виробництва хліба та хлібобулочних виробів: раніше вони могли їх установлювати на всі види хліба та хлібобулочних виробів, а зараз тільки на масові сорти хліба, а також на хліб та хлібобулочні вироби для діабетиків .

Крім цього, у цих органів з’явилися і

додаткові права:

установлювати граничні торговельні надбавки (націнки) на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах;

установлювати граничний розмір плати за проживання в гуртожитках (крім студентських) громадян України, осіб без громадянства та іноземців, які займають приміщення, що знаходяться у спільному користуванні декількох осіб, які не перебувають у сімейних відносинах.

Виробники цукру та олії соняшникової

тепер також повинні декларувати зміну оптово-відпускних цін на ці продовольчі товари разом з виробниками борошна пшеничного вищого, першого і другого сорту, борошна житнього обдирного, яловичини, свинини, м’яса птиці, варених ковбасних виробів, молока, сира, сметани, масла вершкового, яєць курячих, зате виробники інших видів яєць уже не повинні цього робити.

До затвердженого постановою КМУ від 13.02.2008 р. № 55 «Порядку поставки та використання борошна, виробленого із зерна з державного продовольчого резерву та державного матеріального резерву, для виготовлення хліба масових сортів» унесено зміни стосовно поняття хліба масових сортів.

Так, раніше було передбачено, що

до хліба масових сортів належать вироби вагою не менше 500 грамів, які мають найбільшу питому вагу в обсягах споживання хліба в регіоні і виготовлені за простою рецептурою, за умови, що у хлібі з муки певного сорту частина муки цього сорту складала:

— не менше 51 % для хліба з борошна пшеничного вищого і першого сорту;

— не менше 40 % борошна пшеничного та 60 % борошна житнього для хліба із суміші борошна пшеничного та житнього.

Після внесених змін жодних вимог до кількісного вмісту муки певного сорту у хлібі масових сортів уже немає, проте уточнено, що

проста рецептура має тільки муку, дріжджі, сіль та воду, а також те, що такий хліб має виготовлятися без додавання цукру, жиру та інших наповнювачів.

Георгій СФІНЦИЦКІ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі