Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Заповнення розрахунку за формою № 1ДФ

Редакція ПБО
Стаття

Заповнення розрахунку за формою № 1ДФ

 

Нормативна база

Закон № 889

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Порядок № 451

— Порядок заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.09.2003 р. № 451.

 

Податковим агентом нараховано та виплачено доходи приватному підприємцю в різних кварталах. Як заповнити Податковий розрахунок за формою № 1ДФ (далі — ф. № 1ДФ)?

Відповідно до

п. 3.2 Порядку № 451 у кварталі отримання від підприємця товару (робіт, послуг), що оформляється накладною чи актом, у графі 3а «Сума нарахованого доходу» ф. № 1ДФ податковим агентом відображається сума нарахованого підприємцю доходу. У кварталі фактичної виплати відповідно до п. 3.3 Порядку № 451 дохід платника податку відображається у графі 3 «Сума виплаченого доходу» ф. № 1ДФ.

Для виплат самозайнятим особам передбачено ознаку доходу —

42 «Дохід, виплачений самозайнятій особі». Заповнювати графи 4а «Сума нарахованого податку» та 4 «Сума перерахованого податку» не потрібно, так як доходи фізичних осіб від підприємницької діяльності не оподатковуються податком з доходів фізичних осіб у джерела виплати.

 

Який порядок заповнення уточнюючого розрахунку ф. № 1ДФ у випадках, коли виявлено, що з працівника неправильно утримано податок з доходів фізичних осіб?

При неправильному утримані податку з доходів фізичних осіб необхідно замінити помилковий рядок іншим правильним рядком. В уточнюючому розрахунку наводимо рядок з помилковою інформацією під тим самим номером, який був у поданій ф. № 1ДФ. При цьому у гр. 9 цього рядка проставляємо «1» — рядок на вилучення. Потім необхідно ввести під тим самим номером рядок з вірною інформацією і у гр. 9 проставляємо «0» — рядок на введення.

 

В яких випадках головне підприємство подає ф. № 1ДФ, а в яких випадках філія?

Відповідно до

п. 5.3 Порядку № 451 порядок подання ф. № 1ДФ філією залежить від того, чи включена вона до ЄДРПОУ (має окремий ідентифікаційний код) і чи покладено на неї функції щодо нарахування заробітної плати і утримання податку з доходів фізичних осіб. Якщо філія має окремий код за ЄДРПОУ та на неї покладено функції щодо нарахування та виплати зарплати найманим працівникам, то вона самостійно подає ф. № 1ДФ до податкового органу за своїм місцезнаходженням. У разі відсутності у філії коду за ЄДРПОУ податковий розрахунок у вигляді окремої порції за філію подає головне підприємство до органу державної податкової служби за своїм місцезнаходженням. При цьому сума податку з доходів, що припадає на філію, перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такої філії. Для цього головне підприємство зобов’язане зареєструватися в податковому органі за місцезнаходженням філії як платник окремого податку — податку з доходів фізичних осіб.

 

Який порядок оподаткування придбаної сільгосппродукції в населення та відображення у ф. № 1ДФ?

При виплаті громадянам доходу за придбану в них сільськогосподарську продукцію податкові агенти, не утримують податок з доходів відповідно до

п.п. 4.3.36 п. 4.3 ст. 4 Закону № 889, якщо сільськогосподарська продукція вирощується на земельних ділянках, наданих для:

— ведення особистого сільського господарства, якщо їх розмір не було збільшено в результаті отриманої в натурі (на місцевості) земельної частки (паю);

— для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (на присадибних ділянках);

— для ведення садівництва та індивідуального дачного будівництва.

При цьому отримувач таких доходів повинен надати податковому агенту

довідку за ф. № 3ДФ про своє право на отримання доходу у джерела його виплати без утримання податку. Ця довідка відповідно до п. 2 Порядку видачі довідки про право фізичної особи на отримання доходу від податкового агента без утримання податку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 р. № 1063 видається безоплатно сільською, селищною, міською радою власнику сільськогосподарської продукції (включаючи продукцію первинної переробки) у 10-денний строк з дня звернення за місцем проживання на підставі письмової заяви.

У ф. № 1ДФ необхідно відобразити виплату таких доходів з ознакою доходу

53 «Доходи від продажу сільськогосподарської продукції». У графах 4»а», 4 проставляються нулі.

Якщо сільськогосподарська продукція реалізується фізичною особою, яка не має такої довідки, то податковий агент зобов‘язаний утримати податок з усієї суми, виплаченої за закупівлю такої продукції.

 

Чи повинен приватний підприємець подавати ф. № 1ДФ, якщо немає найманих працівників?

Відповідно до

абз. «б» п. 19.2 ст. 19 Закону № 889 податковий розрахунок за ф. № 1ДФ подають особи, які мають статус податкових агентів. Про це також зазначено в п. 2 Порядку № 451. Відповідно до п. 1.15 ст. 1 Закону № 889 податковим агентом, зокрема, є фізична особа — суб‘єкт підприємницької діяльності, який використовує найману працю інших фізичних осіб. Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ подають тільки ті фізичні особи, які є податковими агентами та зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок з доходів фізичних осіб до бюджету (п.п. 1.2 п. 1 Порядку № 451).

Приватний підприємець для себе не є податковим агентом, тому якщо не має найманих працівників, то йому не потрібно подавати ф. № 1ДФ.

Любов КРАСНОКУТСЬКА,
головний державний податковий інспектор Інформаційно-довідкового департаменту ДПАУ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі