Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Повторне отримання готівки за корпоративною карткою протягом дня

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Повторне отримання готівки за корпоративною карткою протягом дня

 

Підприємство має дві корпоративні картки, кошти з яких витрачаються на господарські потреби. Обидві картки виписано на комерційного директора підприємства. Протягом дня він отримав за однією з них — 2000 грн., а за другою — 3000 грн., і цього ж дня відзвітував щодо витрачених сум.

Чи немає порушення в тому, що за один день він отримав під звіт гроші двічі за різними картками, зокрема, чи не загрожує підприємству санкція за видачу готівкових коштів без повного звіту за раніше виданими коштами?

(м. Горлівка)

 

Вважаємо, що в цій ситуації

порушень немає. Пояснимо чому.

На підставі

п. 3.12 Положення про порядок емісії платіжних карток і здійснення операцій з їх застосуванням, затвердженого постановою Правління Нацбанку від 19.04.2005 р. № 137 кошти, списані з карткового рахунка юридичної особи або фізичної особи — підприємця за операціями, здійсненими з використанням корпоративних платіжних карток, вважаються виданими під звіт утримувачу платіжної картки.

Отже, до таких коштів застосовуються всі правила та обмеження, установлені законодавством щодо «підзвітної» готівки, у тому числі й вимога про видачу готівки за умови, що така підзвітна особа повністю відзвітувала за раніше отримані під звіт суми. Ця вимога міститься в

п. 2.11 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Нацбанку від 15.12.2004 р. № 637 (далі — Положення про касові операції)*, а штраф за його невиконання передбачено ст. 1 Указу Президента «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436 і він становить 25 % суми, виданої під звіт.

* У п. 2.11 Положення про касові операції йдеться про суми, видані з каси, проте вже в наступному пункті положення (2.12) зазначено, що звіт про використання коштів, знятих з корпоративної картки, разом з підтверджуючими витратними документами подаються до бухгалтерії в строки та порядку, що встановлені для підзвітних осіб законодавством України.

Однак

порушенням можна визнати повторну видачу готівки лише після закінчення граничного строку подання авансового звіту за раніше виданою сумою.

Такої ж точки зору щодо аналогічної ситуації дотримується Нацбанк. Так, у

листі НБУ від 15.03.2007 р. № 11-113/981-2658 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 103 зазначено: якщо строк подання звіту за раніше виданими сумами не закінчився, то видача додаткової суми на відрядження підзвітній особі не є порушенням нормативно-правових актів України. Обмеження на видачу готівкових коштів особі, яка не відзвітувала за раніше отримані кошти, загальне для всіх підзвітних сум (на відрядження, закупівлю сільгосппродукції, госппотреби). Якщо Нацбанк вважає за можливе повторну видачу коштів на відрядження, отже, і для госппотреб такий підхід застосовувати можна.

У нашій ситуації (видачі двох підзвітних сум поспіль на госппотреби) строку подання звіту за першою сумою порушено не було. Як відомо, він становить три банківські дні, наступні за днем, в якому підзвітна особа завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням підприємства (

п.п. 9.10.2 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV). Тому використання готівки за другою платіжною карткою вдруге протягом дня без подання авансового звіту за першою сумою порушенням вважатися не може, адже керівник (підзвітна особа) надав авансовий звіт у встановлені строки.

Микола ШПАКОВИЧ, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі