Теми статей
Обрати теми

Нефіскальний РРО

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Нефіскальний РРО

 

Якщо застосування РРО не обов’язкове (приватний підприємець на єдиному податку), чи потрібно реєструвати контрольно-касовий апарат у податковій інспекції для застосування його на торговельній точці з метою контролю виручки?

(м. Харків)

 

Якщо суб’єктом підприємницької діяльності прийнято рішення про застосування на торговельній точці касового апарата, наприклад для контролю за виручкою, що одержується продавцями, він

може зареєструвати такий РРО в податковій інспекції. При дотриманні встановлених вимог до апарата та порядку реєстрації РРО платнику не може бути відмовлено тільки тому, що він має право працювати без його застосування.

У такому разі правильність проведення розрахунків з покупцями контролюватиме не тільки власник, але й податківці

.

Разом з тим, на думку ДПАУ (див.

лист від 31.03.2004 р. № 5534/7/23-2117), якщо платник, який має право не застосовувати РРО або РК (розрахункову книжку), за власним бажанням їх зареєстрував в установленому порядку, то розрахункові операції слід реєструвати зазначеними засобами контролю при продажу всіх товарів, що є в реалізації. Отже, якщо в ході перевірки буде виявлено порушення порядку застосування такого РРО, до платника буде застосовано відповідні штрафні санкції.

Є ще один, безболісніший для підприємця, шлях вирішення такого завдання.

Стаття 13

Закону про РРО передбачає, що особа, яка відповідно до положень ст. 9 цього Закону має право вести облік доходів та витрат у відповідних книгах без застосування реєстраторів розрахункових операцій, має право використовувати власні реєстратори розрахункових операцій без їх переведення у фіскальний режим роботи. При цьому при виникненні спору між контролюючим органом та особою щодо обсягів продажів, що дозволяє такій особі користуватися пільгами, передбаченими в ст. 9 цього Закону, ураховуються документи, які є продуктом цих власних реєстраторів розрахункових операцій.

Отже, у цій ситуації можна

використовувати реєстратор розрахункових операцій у нефіскальному режимі роботи.

При використанні РРО в нефіскальному режимі у фіскальну пам’ять підсумкова інформація про обсяг розрахункових операцій, проведених через РРО,

не вноситься. Накопичення інформації про проведені операції відбувається тільки в оперативній пам’яті до її обнулення шляхом складання Z-звіту. Після обнулення зазначена інформація фіксується тільки на роздруківці Z-звіту та контрольній стрічці, а з пам’яті РРО видаляється.

Застосування нефіскального РРО цілком дозволить забезпечити виконання таких завдань, як:

— швидкий і точний підрахунок підсумкової вартості покупки;

— автоматизація обліку реалізованого товару;

— контроль за виручкою, що одержується продавцями.

Микола Шпакович, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі