Теми статей
Обрати теми

Облік розмінної монети

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Цілодобова торгівля

 

Облік розмінної монети

 

Підприємство громадського харчування (кафе) здійснює розрахунки з покупцями цілодобово. Для видачі здачі покупцям у скриньці РРО знаходиться розмінна монета.

1. Як проводити через РРО внесення розмінної монети?

2. Чи обов’язково вилучати розмінну монету зі скриньки РРО кожного разу при здаванні зміни?

(м. Луганськ)

 

1. Відповідно до вимог

п. 2.13 Положення № 637 підприємства (підприємці) при здійсненні розрахунків з покупцями за готівку повинні забезпечувати наявність в касі банкнот і монет для видачі здачі.

При цілодобовому режимі роботи підприємства облік розмінної монети через РРО відбувається так.

На початку кожної зміни (до початку реєстрації першої розрахункової операції)

розмінну монету, отриману з каси підприємства або залишену з попередньої зміни, має бути проведено через РРО за допомогою операції «службове внесення». Такий порядок реєстрації розмінної монети через РРО за допомогою операції «службове внесення» встановлено пунктом 4.5 Порядку застосування РРО. Здійснення такої операції має забезпечити відповідність суми готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО. Інакше кажучи, таку операцію необхідно проводити для того, щоб при перевірці розмінна монета, що знаходиться у скриньці РРО, не вважалася неврахованою виручкою.

Документом, що підтверджує внесення розмінної монети до скриньки РРО, є Z-звіт, в якому відображається інформація про операції «службове внесення». Як випливає з

пп. 15 і 17 Вимог № 199, інформація про суми готівки за операціями «службове внесення» та «службова видача» повинні роздруковуватися у складі Х-звіту та Z-звіту.

За необхідності протягом зміни запас розмінної монети може поповнюватися. Цю операцію оформлюють виписуванням видаткового касового ордера за ф. № КО-2 у касі підприємства на суму виданої готівки та реєстрацією ще однієї операції «службове внесення» через РРО.

Після закінчення зміни касир виконує такі дії:

1)

складає денний звіт з обнуленням інформації в оперативній пам’яті та занесенням її до фіскальної пам’яті РРО (Z-звіт), в якому має бути відображено інформацію про операції «службове внесення» або «службова видача»;

2) на підставі даних фіскального звітного чека (Z-звіту) щодня

заповнює розділ 2 КОРО.

У

п. 7.7. Порядку ведення КОРО зазначається: якщо фіскальний звітний чек містить дані про операції «службове внесення» та «службова видача», то графи 3 і 4 розділу 2 КОРО можуть не заповнюватися. Хоча на практиці багато які касири все-таки заповнюють графи 3 і 4 незалежно від того, містить фіскальний звітний чек інформацію про такі операції чи ні.

2. Щодо необхідності здавання розмінної монети при здаванні зміни, то ні

Закон про РРО, ні Положення № 637 не містять будь-яких обмежень щодо строку зберігання на місці проведення розрахунків розмінної монети.

Крім того, у

п. 4.5 Порядку застосування РРО передбачено, що «...операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту». Тому наявність цього формулювання в Порядку застосування РРО дає всі підстави говорити, що на місці проведення розрахунків суб’єкт господарювання може зберігати готівкові кошти (розмінну монету). До речі, аналогічної думки дотримуються і працівники податкових органів (див. консультацію в газеті «Вісник податкової служби України», 2006, № 14, с. 50).

Отже, розмінну монету можна залишати у скриньці РРО при здаванні зміни. Головне — залишок готівкових коштів у скриньці РРО не повинен перевищувати ліміт готівкових коштів. Якщо підприємство має декілька торговельних точок, то на кінець зміни загальна сума розмінної монети, яка залишається на місці проведення розрахунків (у скриньці РРО), не повинна перевищувати встановленого ліміту для каси підприємства. Крім того, необхідно пам’ятати, що на початку наступного робочого дня до моменту проведення першої розрахункової операції розмінну монету потрібно внести до скриньці РРО за допомогою операції «службове внесення».

Розглянемо приклад. На початок зміни внесено до РРО розмінну монету в сумі 200 грн. шляхом проведення операції «службове внесення». Загальна сума виручки, отримана за зміну, склала 12300 грн. Наприкінці зміни всю виручку, за винятком розмінної монети (200 грн.), було вилучено зі скриньки РРО та здано до каси підприємства.

 

Розділ 2. Облік руху готівки та сум розрахунків

Дата

Номер Z-звіту (номер розрахункової книжки)

Сума готівки

Сума розрахунків

Сума ПДВ

Видано при поверненні товару

службове внесення

службова видача

загальна

за ставкою ПДВ 20 %

1

2

3

4

5

6

7

8

...

 

 

 

 

 

 

 

10.04.2008

2345

200

12300

12300

12300

2050

...

 

 

 

 

 

 

 

 

Вікторія Матвєєва, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі