Теми статей
Обрати теми

Коли робити Z-звіт

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Коли робити Z-звіт

 

Підприємство здійснює роздрібну торгівлю із застосуванням РРО. Режим роботи магазина цілодобовий. Як правильно виконувати Z-звіт при такому режимі роботи: у 0 год. 00 хв або наприкінці кожної зміни?

(м. Сімферополь)

 

Згідно з

п. 9 ст. 3 Закону про РРО суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахунки у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані щодня друкувати на реєстраторах розрахункових операцій (за винятком автоматів з продажу товарів (послуг)) фіскальні чеки (Z-звіти) та забезпечувати їх зберігання у книгах обліку розрахункових операцій.

Як забезпечити виконання цієї вимоги при цілодобовому режимі роботи?

Звернемося до

Вимог № 199 . Зокрема, у п. 2 наведено таке визначення зміни — це період роботи реєстратора від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту. Виходить, що початок відліку тривалості зміни РРО починається з моменту реєстрації першої розрахункової операції після виконання попереднього Z-звіту.

Крім того, у додатку

до Вимог № 199 міститься важливе уточнення: максимальна тривалість зміни не повинна перевищувати 24 години. Це обмеження введено з метою запобігання переповненню оперативної пам’яті та втраті поточних даних. Фіскалізацію підсумкових даних потрібно проводити за період, що не перевищує тривалість зміни РРО. Адже при виконанні Z-звіту підсумкова інформація про розрахункові (фіскальні) операції переноситься з оперативної пам’яті до фіскальної пам’яті. Відповідна область оперативної пам’яті обнуляється.

Таким чином, при цілодобовій роботі підприємства Z-звіт необхідно виконувати

не пізніше, ніж через 24 години з моменту реєстрації першої розрахункової операції (лист ДПАУ від 07.11.2002 р. № 7501/6/23-2119).

У зв’язку з тим, що при цілодобовому режимі роботи діяльність підприємства має безперервний характер, для виконання вимог про щоденне виконання Z-звіту необхідно враховувати таке.

Так, якщо персонал підприємства працює

цілу добу (так звані «доба — три»), то Z-звіт доцільно виконувати під час перезмінки (технологічної перерви). При цьому перезмінку можна проводити в будь-який зручний час, не обов’язково в 0 годин 00 хвилин, а, наприклад, з 23.45 до 23.55, це слід зазначити у внутрішньому розпорядженні (наказі). Інформацію про технологічну перерву має бути розміщено на видному для клієнтів (покупців) місці.

Якщо на підприємстві застосовується 2- або 3- змінний режим роботи персоналу, то Z-звіт доцільно виконувати

наприкінці кожної робочої зміни. Більше того, можливість роздрукування декількох фіскальних чеків протягом дня прямо передбачено п. 7.7 Порядку ведення КОРО. При роздрукуванні на РРО протягом робочого дня декількох фіскальних звітних чеків усі вони підклеюються на відповідній сторінці КОРО. При цьому записи в розділі 2 КОРО виконуватимуться щодо кожного фіскального звітного чека (Z-звіту) окремо.

Отже, при цілодобовому режимі роботи Z-звіт можна виконувати як після закінчення кожної зміни, так і один раз на день. Головне, щоб

інтервал між роздрукуванням Z-звітів не перевищував 24 години.

Вікторія Матвєєва, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі