Теми статей
Обрати теми

Зберігання готівки поза скринькою РРО

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Зберігання готівки поза скринькою РРО

 

Підприємство здійснює цілодобову торгівлю. Іноді при здійсненні торгівлі виручка за день (ніч) не вміщається у скриньку РРО. Чи можна до інкасації частину виручки зберігати в сейфі, що знаходиться в межах торговельної площі?

(Харківська обл., м. Дергачі)

 

Відповідно до

ст. 2 Закону про РРО (далі — Закон про РРО) місце проведення розрахунків — місце, де здійснюються розрахунки з покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти, а також місце отримання покупцем заздалегідь сплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо.

Порядок проведення розрахунків визначено

ст. 3 Закону про РРО. Зокрема, в п. 13 цієї статті передбачено, що суб’єкти підприємницької діяльності зобов’язані забезпечувати відповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у щоденному звіті.

Як бачимо, з наведених норм

Закону про РРО не можна зробити однозначний висновок, що місцем проведення розрахунків є тільки скринька РРО. Закон про РРО вимагає забезпечення відповідності сум готівки на місці проведення розрахунків сумі, зазначеній в щоденному звіті. А ось щодо того, де ці кошти мають зберігатися: у скриньці РРО чи в сейфі, що стоїть поряд, Закон про РРО вимоги не висуває.

Така неоднозначність призвела до того, що за останні роки податкові органи тричі змінили свою думку з цього питання. Так, у 2002 році ДПАУ в

листі від 08.07.2002 р. № 5354/5/23-2116 («Податки та бухгалтерський облік», 2002, № 60) забороняла зберігати готівку в межах торговельної площі поза скринькою РРО без здійснення операції «службова видача» і оприбуткування в касовій книзі. ДПАУ аргументувала такий підхід виходячи з норм п. 4.5 Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614. Зокрема, цим пунктом установлено, що видача готівки з місця проведення розрахунків повинна реєструватися в РРО з використанням операції «службова видача», якщо така видача не пов’язана з проведенням розрахункових операцій.

Пізніше у «Віснику податкової служби», 2006, № 11 було висловлено протилежну думку, згідно з якою кошти, що не вміщаються у скриньку РРО, можна було зберігати поряд у торговельному приміщенні. При цьому обов’язковою умовою була наявність у торговельному приміщенні сейфа для зберігання тільки такої готівки, а також оформлення наказу по підприємству, що застерігає цю ситуацію.

На сьогодні ДПАУ знов повернулася до первісних позицій. Приводом став

лист НБУ від 25.05.2007 р. № 11-110/2058-5398 («Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 103), в якому НБУ зазначає про необхідність проведення операції з переміщення готівки, вилученої з касового апарата, до іншого місця зберігання за допомогою операції «службова видача» та відповідним оформленням прибуткових касових ордерів з подальшим записом у касовій книзі.

Зауважимо: ДПАУ у своєму

листі від 08.08.2007 р. № 15658/7/23-7017 не тільки посилається на лист НБУ, але й рекомендує використовувати його в роботі.

Таким чином, на сьогодні, на думку ДПАУ, поняття «місце проведення розрахунків» та «торговельна площа» не тотожні. Отже, якщо гроші не вміщаються у скриньку РРО, рух такої готівки оформлюється операцією «службова видача» і підлягає оприбуткуванню в касовій книзі.

Наталія Борщ, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі