Теми статей
Обрати теми

Власна продукція ПП і РРО

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Власна продукція ПП і РРО

 

Приватний підприємець, який працює на загальній системі оподаткування, займається виробництвом. Чи можна продавати продукцію власного виробництва за готівкові кошти без РРО?

(м. Харків)

 

Сфери діяльності, в яких розрахунки за готівкові кошти можуть проводитися без РРО, установлюються

Законом про РРО. Пункт 1 ст. 9 зазначеного Закону передбачає, що реєстратори розрахункових операцій і розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва та наданні послуг підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ та організацій з оформленням прибуткових та видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних та завірених печаткою в установленому порядку.

На жаль, зазначена пільга встановлена для юридичних осіб і не поширюється на фізичних осіб — підприємців. До того ж підприємець не може виписувати прибутковий ордер при отриманні готівки за продані товари (

лист НБУ від 30.10.2006 р. № 25-113/2453-11507 та лист Держкомпідприємництва від 16.03.2005 р. № 1679).

Для деяких форм та умов ведення діяльності, передбачених

постановою № 1336 в окремих сферах торгівлі, громадського харчування та послуг дозволено проводити розрахунки без РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій. Такі засоби контролю також підлягають обов’язковій реєстрації в органах податкової служби.

Отже, приватний підприємець (неплатник єдиного податку або фіксованого податку)

при продажу товарів за готівкові кошти, у тому числі і продукції власного виробництва, зобов’язаний використовувати належним чином зареєстрований РРО або розрахункову книжку.

За порушення зазначених вимог передбачено фінансові санкції в

п’ятикратному розмірі вартості проданих товарів (наданих послуг).

Микола Шпакович, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі