Теми статей
Обрати теми

Повернення товару, оплату якого проведено безпосередньо на поточний рахунок продавця

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Повернення товару, оплату якого проведено безпосередньо на поточний рахунок продавця

 

Підприємство займається роздрібним продажем швейного устаткування через магазин. Зазвичай покупці оплачують товар як готівкою, так і шляхом унесення грошових коштів на поточний рахунок підприємства через касу банку. Як оформляється повернення грошових коштів покупцям, які повертають товар, сплачений через касу банку?

(м. Львів)

 

Згідно зі

ст. 2 Закону про РРО, який регламентує порядок здійснення розрахунків з використанням РРО, видача готівкових коштів за повернений покупцем товар вважається розрахунковою операцією. Це означає, що видачу готівкових коштів за повернений товар необхідно провести через РРО.

Виняток становлять тільки суб’єкти господарювання, які звільнені від застосування РРО та РК відповідно до

ст. 9 Закону про РРО. Такі особи можуть повернути грошові кошти покупцю зі своєї каси з оформленням видаткового касового ордера.

Решта господарюючих суб’єктів видачу готівкових коштів за повернений товар

повинні проводити через РРО.

Причому вирішення питання про застосування або незастосування РРО в цьому випадку не залежить від того, чи використовувався апарат при отриманні грошових коштів від покупця, а також від причин, з яких товар повертається суб’єкту господарювання. Визначальним для цих цілей, з точки зору

Закону про РРО, є факт здійснення розрахункової операції з повернення товару.

Цей факт має бути підтверджено належним чином оформленими первинними документами, тобто підприємство-продавець зобов’язане видати особі, яка повертає товар,

розрахунковий документ установленої форми на повну суму проведеної операції (див. п. 2 ст. 3 Закону про РРО). Таким документом є фіскальний касовий чек видачі коштів за формою № ФКЧ-2 (додаток 2 до Положення № 614).

Якщо ж РРО підприємства не забезпечує окремого накопичення у фіскальній пам’яті від’ємних сум розрахунків, то реєстрацію видачі коштів можна провести

за допомогою операції «Службова видача» (див. п. 4.7 Порядку застосування РРО).

Недотримання зазначеного правила загрожує підприємству штрафом у 5-кратному розмірі виданих без РРО сум (

п. 1 ст. 17 Закону про РРО).

Якщо все-таки виникає необхідність повернути гроші покупцю за відсутності в підприємства РРО, краще використовувати безпечний варіант — здійснити повернення коштів з рахунка підприємства на рахунок покупця.

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі